Szijjártó Péter bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét

PAP 3904
2022.04.06. 07:45
„Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán, azt is jelezve: reggelre a minisztériumba kérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Szijjártó Péter bejegyzésében rögzítette: „Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háborúról: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk”. Ugyanakkor – folytatta – számunkra természetesen mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága.

Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni

– írta, hozzátéve, hogy a kormány nem hajlandó kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, „ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat”. A magyar diplomácia vezetője szerint mindezekről a kérdésekről a magyar emberek vasárnap világos véleményt mondtak és világos döntést hoztak. „Azt gondolom, elég világosat és jól érthetőt” – jegyezte meg.

Értjük, hogy az ukránoknak más lett volna az érdekük, nem is vitatkozunk velük: nekik az ukrán, nekünk pedig a magyar emberek érdeke az első

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint „egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni: a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának!”. Mint leszögezte, „a totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok”. 

Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát

– közölte, azt is kiemelve, hogy „mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében ma reggelre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét”.

KKM: az ukrán elnök legutóbbi nyilatkozatait nem lehet szó nélkül hagyni

Ukrajna elnökének és miniszterelnök-helyettesének legújabb, Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatai túlmennek azon a határon, amit szó nélkül lehet hagyni – közölte néhány órával később a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az MTI-vel.

Magyar Levente arról tájékoztatott, hogy szerdán hivatalába kérette Ljobov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét, és tudatta vele, hogy az utóbbi hetekben Ukrajna vezetői részéről több igaztalan vád is elhangzott Magyarországgal szemben, melyekre az Ukrajnában dúló háborúra tekintettel a kormány nem adott arányos választ. Jelezte: azzal a kijelentéssel, miszerint Magyarország „még csak annyit sem tesz Ukrajnáért, mint mindenki más” és „támogatja Oroszországot”, az ukrán elnök minden, az erőszakot elítélő, és az ukránokkal együttérző, ezt számos esetben tettekkel is kifejező magyar embert megsértett.

Hazánk a háború első napján félretette az Ukrajnával fennálló vitáit, az ukrán miniszterelnök-helyettes szavaival ellentétben semmilyen módon nem gátolja az Ukrajna és az Európai Unió, illetve a NATO közötti együttműködést, a konfliktus kirobbanása óta több mint félmillió ukrán menekült előtt nyitotta meg határait, számolatlan magán- és állami segélyszállítmánnyal járul hozzá a nélkülözők szenvedéseinek enyhítéséhez, 130 ukrán gyermek kórházi gyógykezelését biztosítja és részese minden nemzetközi erőfeszítésnek, mely a vérontás lezárására irányul

– emelte ki Magyar Levente. Hozzátette: mindez nem lett volna lehetséges a magyar emberek áldozatkész támogatása nélkül, így őket csakis a köszönet és tisztelet hangja illeti.

Elvárjuk, hogy Ukrajna vezetői tartózkodjanak Magyarország becsmérlésétől és belügyeinek kommentálásától még ezekben a súlyos időkben is, melyek átvészeléséhez továbbra is számíthatnak hazánk segítségére

– hangsúlyozta az államtitkár.

Ukrán nagykövet az Indexnek: Putyin nem áll meg Ukrajnában, önök következnek

Március 24-én, egy hónappal Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja után Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete interjút adott az Indexnek. A nagykövet akkor úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin az ország megsemmisítésére törekszik, ezért a háború befejezéséhez Ukrajnának nem az ultimátumok teljesítésére, hanem erőre van szüksége. 

„Ma már a világon senkinek nem lehet kétsége sem Putyin céljait, sem módszereit illetően. Minden sejtjével arra törekszik, hogy megsemmisítse az ukrán államot, ennek érdekében egész városokat képes eltörölni a föld felszínéről. Ez még inkább arra ösztönöz bennünket, hogy összefogjunk hazánk megmentése érdekében, még elszántabban harcoljunk a megszállók ellen, és egyre erőteljesebben mondjuk partnereinknek: biztosítsák a légtérzárat Ukrajna fölött, adjanak nekünk légvédelmi és rakétaelhárító fegyvereket, hogy a harcra való elszántságunkhoz legyen elegendő fegyverünk is” – fogalmazott Ljubov Nepop, hozzátéve, mindenkinek el kell döntenie, melyik oldalon áll. Nincs olyan opció, hogy középen maradni.

Az ukrán nagykövet nem lát feszültséget Orbán és Zelenszkij között

A magyar és az ukrán kormány közötti kapcsolatok már rég nem alakulnak fényesen, aminek egyik fő oka a Kárpátalján élő magyarság jogainak háttérbe szorítása. Majd amikor Oroszország és Ukrajna között kitört a háború, Magyarország határozott álláspontja volt, hogy ki akar maradni a konfliktusból, és nem engedélyezi fegyverek szállítását a területén. Az ukrán fél ezt nem hagyta szó nélkül, és megkezdődött a két ország közötti nyilatkozatháború. Nepop Ljubov, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének vezetője szerint azonban nincs feszültség Zelenszkij és Orbán között – erről bővebben itt írtunk.

Orbán Viktor elutasította Zelenszkij kéréseit

Volodimir Zelenszkij első ízben az Európai Tanács előtt mondott beszédében szólította meg Orbán Viktort. 

El kell döntenie, kivel van. Magyarország egy szuverén állam. Sokszor jártam Budapesten, imádom a várost – nagyon szép, nagyon vendégszerető.

És az emberek is. Voltak tragikus pillanatai (a városnak). Meglátogattam a vízpartotokat. Láttam az emlékművet, a Cipők a Duna-parton alkotást”

– mondta Zelenszkij a második világháborúban meggyilkolt magyar zsidók emlékművére utalva.

Figyeljen, Viktor, tudja, mi folyik Mariupolban? Kérem, ha teheti, menjen ki a rakpartra. Ezt csinálja ma Oroszország. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek. Felnőttek és gyerekek. És nagyszülők. És több ezer van belőlük. És ezek az ezrek elmentek. És gondolják át: haboznak szankciókat alkalmazni vagy nem? Haboznak átengedni a fegyvereket vagy sem? Haboznak kereskedni Oroszországgal vagy sem? Nincs idő habozni. Ideje dönteni

 − tette hozzá. 

Orbán Viktor mindezt úgy kommentálta: meg kell érteni Volodimir Zelenszkijt, egy ilyen helyzetben azt szeretné, ha az egész világ nemcsak osztozna a fájdalmában, nemcsak a menekülteken segítene, hanem magáévá tenné az ukrán pozíciót, és azonnal beavatkozna. Ukrajna nehéz helyzetben van, a területén háború van, emberek millióinak kell elhagyniuk az országot. Ez egy szívfacsaró, nagyon nehéz érzés lehet – tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte az ukránoknak teljesen érthető szempontja, hogy azt kérik: a NATO menjen be, vállaljon légi  csatát, küldjön fegyvereket. Ugyanakkor „mi nem ukránok vagyunk, meg nem oroszok, hanem magyarok” – jegyezte meg. Kijelentette:

Arra a kérdésre, hogy hol áll Magyarország, az a válasz, hogy Magyarország Magyarország oldalán áll.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat  itt olvashatja .

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)  • Hírek
  • Megtakarítás