Békássy Szabolcs: Túl vagyunk az influenzajárvány csúcsán

BP-1137
2022.04.09. 07:24
A várakozás bejött, az idei influenzajárvány a korábbi kimaradás miatt extrém intenzív volt, jó hír ugyanakkor, hogy már kifele jövünk belőle. Egy ideje már a koronavírusnak is a leszálló ágában vagyunk, így a légúti betegellátás szempontjából összességében egy nyugodtabb időszak következhet – többek közt erről beszélt az Indexnek Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzafigyelő szolgálata szerint április első hetében 25 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak, mint az azt megelőző héten. A jelentés alapján 100 ezer lakos közül 209 fő kereste fel az orvosát influenzás panaszok miatt, míg március végén ugyanez a szám még 279 volt.

Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az Index kérdésére megerősítette: többhetes növekedő tendencia után a saját praxisához kapcsolódó betegforgalmi adatok is azt igazolják, hogy csökkenni látszik az influenzás megbetegedések száma.

Úgy tűnik, hogy túl vagyunk az influenzajárvány csúcsán

– jelentette ki a a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) alapítója, aki felidézte azt a korábbi álláspontot, miszerint a tavalyi és a tavaly előtti influenzajárvány elmaradása miatt az idei intenzívebb lehet.

A várakozás bejött. Míg tavaly és azt megelőzően a koronavírus miatt meghozott járványügyi szabályok – köztük a maszkviselés és a távolságtartás – szigorú betartása az influenza terjedését is meggátolta, addig most, az ötödik hullám idejére fellazultak az óvintézkedések és az egyéni felelősségvállalásra is kisebb hangsúlyt fektettek az emberek, mindez pedig az influenzajárvány berobbanásához is hozzájárult

– fejtette ki Békássy Szabolcs.

A háziorvos kiemelte: miután a populáció sokáig nem találkozott az influenzával, az immunrendszerünk nem volt rá felkészülve, ezért a betegség a korábbiakhoz képest erősebb tünetekkel jelentkezett. A páciensek legtöbbször elhúzódó magas lázra, fejfájásra, és intenzív ízületi fájdalmakra panaszkodtak. 

A koronavírusnak is leszálló ágában vagyunk

A szakember beszélt arról is, hogy bár a koronavírus és az influenza differenciáldiagnosztikája (annak eldöntése, hogy a két betegség közül melyik okozza a légúti panaszokat) az elmúlt hónapokban komoly kihívást jelentett, némileg leegyszerűsítette a helyzetet, hogy míg az előbbi az omikron-variáns enyhe megbetegítő képessége miatt főként náthaszerű tüneteket idézett elő, addig az utóbbi a fent már említett markáns panaszokkal jelentkezett. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt napokban megállt a koronavírus-koncentráció növekedése a szennyvízben, de az újonnan regisztrált fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma is arra utal, hogy a járvány leszálló ágában vagyunk.

Ehhez persze nem árt hozzátenni, hogy a tesztelési gyakoriság jelentősen visszaesett, de ettől függetlenül a betegforgalmi adatok is azt jelzik, hogy mind az influenza, mind a koronavírus szempontjából nyugodtabb időszak következik, ami a tavasz beköszöntével nem meglepő, a melegebb időjárás ugyanis nem kedvez a légúton terjedő betegségeknek

– mondta Békássy Szabolcs.

Ősszel jöhet az újabb oltási kampány

Ahogy minden évben, a Nemzeti Népegészségügyi Központ tavaly év végén és idén januárban is több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság számára térítésmentesen rendelkezésre áll az influenza elleni védőoltás. Idén a közleményeikben azt is hangsúlyozták, hogy „jelen járványügyi helyzetben különösen fontos az influenza elleni oltás beadatása, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel jár együtt”.

Ennek ellenére az influenza elleni védőoltás most sem volt olyan népszerű, mint amennyire annak kellett volna lennie. Ne feledjünk, ha az influenzának nem is olyan magas a halálozási aránya, mint a koronavírus korábbi variánsainak, főként időseknél, krónikus betegeknél nagyon súlyos megbetegedéshez, akár halálhoz is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy a veszélyeztetett csoportok minden évben felvegyék az influenza elleni védőoltást

– hívta fel a figyelmet a vezető háziorvos, aki a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: az a szakmai álláspont kezd körvonalazódni, hogy az ősszel – egy esetleges újabb járványhullámra készülve – szükség lehet egy újabb ismétlő oltásra.

(Borítókép: Békássy Szabolcs 2022. január 10-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)