Figyeljen oda a húsvéti locsoláskor, idén újra szondáztatnak a rendőrök

2022.04.12. 14:58
Országszerte közúti ellenőrzésekre kell számítani húsvétkor, a rendőrök az ittas vezetők kiszűrésére koncentrálnak, szondáztatják a sofőröket – jelentette be Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője kedden Budapesten.

Óberling József ezredes azt mondta: tavaly nem ellenőrizték célzottan a járművezetőket húsvétkor, mert úgy gondolták, a korábbi években annyiszor felhívták a figyelmet az ittas vezetés veszélyeire, hogy már mindenki tudja, hogy az alkohol és a vezetés összeegyeztethetetlen.

Bár azt gondolták – tette hozzá –, hogy a társadalom elég felnőtt ehhez, nem lett igazuk, nem lett kevesebb az ittas vezetések száma. Hozzátette: évente 1200 baleset történik ittas vezetés miatt, ez a balesetek mintegy 8,5-9 százaléka. Ezért úgy döntöttek, hogy visszatérnek a klasszikus ellenőrzésekhez. A maratoni ellenőrző akció vasárnap 20 órától hétfő 20 óráig tart.

Óberling József figyelmeztetett: aki ittasan autóba ül, orosz rulettet játszik, ittasan senki ne vezessen.

A sajtótájékoztatón az ittas vezetésből adódó balesetek magas száma ellen fellépve bejelentették, hogy a Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és -forgalmazó vállalata az ENSZ Képzési és Kutatási Intézetével közösen Magyarországon is elindítja a Wrong Side of the Road valós történeteket feldolgozó interaktív online programját. Tájékoztatni szeretnék a magyar társadalmat az ittas vezetés következményeiről, az azzal járó társadalmi megbélyegzésről, illetve arról, hogy az alkoholfogyasztás miként befolyásolja a döntéshozatalt és a fizikai reakciókat.

Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója üdvözölte a programot, és azt mondta: a tudatos, kulturált alkoholfogyasztásra tavaly a fiatal felnőttek figyelmét igyekeztek felhívni, idén bővebb kört terveznek megszólítani – számolt be az MTI.