Mellár Tamás: Az Orbán-kormány szándékosan tartja magasan az inflációt

D KOS20200324007
2022.04.12. 20:48
A Párbeszéd országgyűlési képviselője úgy véli, ezt az bizonyítja, hogy a kormányzat nem tett semmiféle inflációellenes intézkedéseket.

A KSH volt elnöke szerint a kormányzat is tisztában van vele, hogy szükségesek a megszorító intézkedések, hogy az eddigi adakozó politika nyomán keletkezett hatalmas költségvetési vállalásokat valamilyen szinten kezelni tudják. Ugyanakkor ezek az intézkedések mindenképpen népszerűtlenek lennének, tehát a lehető legtovább akarják elhúzni a döntést ezek ügyében.

Ha magas az infláció, akkor az emberek a nomináljövedelmüket nézik, és nem azt,

hogy mennyit kaphatnának igazán a pénzükért.

A közgazdász azt mondta: a kormányzat az árdrágulás fenntartásával játszhat arra is, hogy egyszerűen elinflálja a magas államadósságot.

Mellár Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorában utalt az inflációs adóra is, amely ilyen helyzetben jelen van a gazdaságban, és ha egyre kevesebbet ér a pénzünk, és ha minden drágul, akkor az tulajdonképpen egyfajta pluszbevételként jelenik meg a költségvetésben.

A jelek szerint a felálló új Orbán-kormánynak nem nagyon lesz külső többletforrása, és valamit előbb-utóbb lépnie kell, ha AZT akarja, hogy az emberek ne érzékeljék a saját bőrükön, hogy mennyire rosszul élnek. 

Utalt arra is, hogy az élelmiszerek ára ugrott meg nagyon komolyan az elmúlt egy évben, ám ennek ellenére is fennmaradt

  • a rezsicsökkentés,
  • az üzemanyagárstop,
  • vagy éppen néhány élelmiszer esetében az árstop.

Szerinte azért is szükséges a kormánynak az infláció letörése érdekében valamit lépnie, mert ha elszabadul a drágulás, és már két számjegyű lesz az infláció, akkor az beépül a gazdaságba, az életünk része lesz, és arra kell majd berendezkednünk bizonyos időre. A nagy kérdés az, hogy az emberek tűrőképességének határát ez a fajta drágulás mikor lépi át.

(Borítókép: Mellár Tamás napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)