Ceglédi Zoltán: Ennek az ellenzéknek nincsenek jobboldali szavazói

DSC5237
2022.04.13. 19:18
Lehetséges, hogy Jakab Péter Instagram-követői, -lájkolói már az ellenzék egyéb pártjainál föllelhető szavazók voltak. Többek között erről beszélt a Kibeszélő Extra eheti vendége, Ceglédi Zoltán politikai elemző, publicista, akivel az ellenzéki vereség okairól beszélgettünk.

Az ellenzéknek szembe kell néznie azzal, hogy kevesebb szavazatot kapott összeállva, mint amennyit 2018-ban az országgyűlési választáson sikerült begyűjteni. És ezek a szavazók jó eséllyel egy bizonyos minta mentén hiányoznak. Ez pedig tehát az a felismerés kellene, hogy legyen, hogy valószínűleg ennek az ellenzéknek nincsenek jobboldali szavazói – véli Ceglédi Zoltán, a Kibeszélő Extra legújabb adásának vendége.

Kibeszélő Ceglédi Zoltán

Az ellenzéki összefogás szavazóbázisából elvesztek a Jobbik-szavazók, állítja az elemző.

Szerintem ebbe az összefogásba nem hoztak mondjuk jobbikos szavazót se igazán. A 2018-as jobbikosokat sem. És az is nagy kérdés, hogy a 2019-ben az EP-választáson látott, 6,3%-ot elért Jobbik szavazói maradéka az egyrészt milyen szavazó volt. Akkor még egy exskinhead vezér vezette Jobbikra szavaztak, másrészt pedig, hogy ők megmaradtak-e, vagy pedig az történt, hogy Jakab Péter Insta-követői, meg -lájkolói már az ellenzék egyéb pártjainál föllelhető szavazók voltak.

 Arról, hogy vannak-e kiábrándult Fidesz-szavazók, Ceglédi azt mondta:

Név szerint föl tudjuk sorolni azt a pár »Simicska-árvát«, aki az akkori médiájukból most hirtelen rájött, hogy ő mégis inkább a Fideszt leváltani szeretné. Szerintem érdemben úgy, hogy az a szavazói csoportoknál mennyiséget jelentsen, úgy szerintem kiábrándult fideszes szavazókról nem tudunk beszélni.

A Kibeszélő Extrában Ceglédi Zoltán arról is beszélt, hogy 

  • a választási eredményhez hozzájárult-e Magyarország és Oroszország kapcsolata;
  • hová szavaztak azok a baloldaliak, akik nem szimpatizáltak azzal, amit Márki-Zay Péter képviselt;
  • okozott-e meglepetést Dobrev Klára és Karácsony Gergely hátralépése.

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)