Igazat adott a Kúria a civil szervezeteknek, nem jogsértő az érvénytelen szavazásra buzdítás

2022.04.15. 13:37
A Kúria szerint nem jogsértő, hogy civil szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak, ezért a bíróság megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezzel ellentétes tartalmú határozatát. A bíróság szerint a civil szervezetek kampányukkal a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat gyakorolták.

Mint arról korábban beszámoltunk, több civil szervezettel szemben is bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amiért érvénytelen szavazásra buzdítottak az április 3-i gyermekvédelmi népszavazáson. Tették mindezt azért, „mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”.

A bíróság ugyanakkor pénteken érdemben elbírálta az Amnesty International Magyarország, valamint a 15 civil szervezet felülvizsgálati kérelmeit, és megváltoztatta az NVB elmarasztaló határozatait, és a kifogásokat elutasította.

A Kúria a két, pénteken közzétett határozatában arra jutott, hogy 

A CIVIL SZERVEZETEK A KAMPÁNYBAN A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁSHOZ FŰZŐDŐ JOGUKAT GYAKOROLTÁK.

A 15 civil szervezet jogorvoslatát elbíráló határozatában a Kúria azt írta, a népszavazáson való részvétel a választópolgárok számára nem kötelezettség, hanem alapjog, amellyel a választópolgár élhet úgy, hogy a népszavazáson nem vesz részt, részt vesz, és szavaz érvényes vagy érvénytelen szavazat leadásával.

Érvénytelen szavazat leadása nem valósít meg jogsértést, kifejezi a választópolgár azon akaratát, hogy a feltett kérdésekkel kapcsolatban ily módon az érdemi döntéstől tartózkodik

– közölte a bíróság. Hozzátették: nincs olyan jogszabályhely, amely az érvénytelen szavazat kampányüzenetét tiltaná.

Április 3-án, az országgyűlési választásokkal egy napon népszavazást is tartottak hazánkban, de a referendum nem érte el az érvényességi küszöböt. Az Index a miniszterelnököt a nemzetközi sajtótájékoztatón arról kérdezte, hogy miként értékeli a népszavazás érvénytelenségét. Kérdésünkre Orbán Viktor azt felelte, hogy „nagyszerű eredményt értek el, ennyien még soha nem szavaztak egy irányba, mint most”. A kormányfő itt arra utalt, hogy az érvényesen leadott szavaztok között jóval magasabb volt a „nem” szavazatok aránya. A miniszterelnök hozzátette azt is, hogy megérti a civil szervezetek álláspontját, de eltér a véleményük.