Az Index ott volt: a rettegők inkább fizetnek a kelenföldi aluljáróban

BJASZ20150310012
2022.04.18. 16:46
Budapesten jártában-keltében ki ne találkozott volna még kéregetőkkel: szerencsétlen sorsú hajléktalanokkal, alkalmi zenészekkel, csövesekkel, illetve a jussukat követelő, képeslapokat osztogatókkal?

Bár amiről alább olvashatnak, az több százezer fővárosi közlekedő mindennapos tapasztalata, ezúttal mégis az Index egyik olvasója hívta fel a figyelmünket arra, hogy jótékonysági célokra hivatkozva időnként agresszív kéregetők lepik el a budapesti közterületeket.

Olvasónk minapi beszámolója szerint 

a kelenföldi aluljáróban rendszeresen gyűjtenek rákos gyerekeknek eléggé agresszív alakok.

A módszer a következő: az írószerboltokban kapható naptárt vagy könyvjelzőt nyújtanak a gyanútlan utasok felé, akik a legtöbbször ingyenes reklámajándéknak nézve el is fogadják. Ekkor derül ki azonban, hogy az ajándék nincs ingyen, annak feltétele – minden további magyarázat nélkül – a rákos gyermekek támogatása. Ha pedig valaki nem fizet, akkor a naptárt visszaveszik, és köszönés nélkül folytatják az „adománygyűjtést”. Ugyanakkor kevesen ússzák meg ennyivel, mert a járókelők „smucigságát” gyakran kéretlen megjegyzésekkel is megtoldják.

Olvasónk azt is hozzáteszi, hogy

Érdekes módon csak készpénzt fogadnak el. Semmilyen nyugtát nem adnak. Az alapítványt, amely nevében gyűjtenek, nem tudják megnevezni. Utalást nem fogadnak el.

Végezetül az Index levélírója felteszi a költői kérdést, hogy az így beszedett összegből vajon mennyi juthat el a rászorulókhoz.

Terepszemle

A felvetésre reagálva egy hétköznapi csúcsforgalmi időszakban elmentünk a kelenföldi vasútállomás metróaluljárójába, és azt tapasztaltuk, hogy a beszámoló hiteles: az amúgy építészeti szempontból kellemesen kialakított dél-budai városi környezetben 

ezek az alakok a legtöbb járókelőt hirtelen vágtára késztetik, 

illetve a rajtacsapástól megzavarodott emberek sokszor inkább fizetnek, ahelyett hogy vitába szállnának a támadóikkal, illetve ahelyett hogy kérdéseket tennének fel nekik arra vonatkozóan, pontosan kinek is gyűjtenek, netán adnak-e elismervényt az esetleges befizetésről.

Adománygyűjtési jogszabályok

A civil szervezetek adománygyűjtési tevékenységével kapcsolatban különböző jogszabályi rendelkezéseket kell betartani – áll a Nonprofit.hu weboldal tájékoztatásában, amelyből az is kiderül, hogy az adományozás mindig önkéntes, és az adománygyűjtés nem járhat mások zavarásával. 

Zavarásnak minősül például kiemelten az adománykéréssel megkeresett személy elutasítását követő ismételt megkeresése. Szerepel még egy nagyon fontos kitétel a jogszabályban, amely szerint 

az adománygyűjtőnek mindig igazolnia kell tudnia magát az adományozók előtt.

A személyazonosság igazolásán túl rendelkeznie kell az adományozott vagy az adományszervező által adott írásbeli meghatalmazással, valamint az adományozott vagy az adományszervező adatait tartalmazó törvényszéki hiteles kivonattal, illetve elektronikus kivonattal vagy annak másolatával.

(Borítókép: Gyalogosok tartanak az Őrmezőre a 4-es metró végállomásától a felújított kelenföldi vasútállomás aluljárójában, a főváros XI. kerületében 2015. március 10-én. Fotó: Jászai Csaba / MTI)