Ellenzéki adok-kapok: Ungár Péter nekiment Tordai Bencének

Image from iOS (11)
2022.04.19. 11:04
A Párbeszéd országgyűlési képviselője, Tordai Bence a Telexnek adott interjút, amelyben kijelentette, már készülnek az EP-választásra. Ungár Péter (LMP) azonban úgy véli, hogy „érdemes kicsit több időt az önvizsgálatra szánni”.

„Én kevés szánalmasabb és fölöslegesebb, az ellenzék teljes hasztalanságát igazoló dolgot tudok elképzelni, mint ha a negyedik kétharmadot hozó súlyos vereség után két héttel, a parlamenti küszöböt együtt jelenleg át nem lépő két zöldpárt egymással kezd el keménykedni” – írta közösségi oldalán Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A politikus Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének nyilatkozatára reagált, melyben kijelentette, szerinte az lenne a legjobb, ha az EP-választáson az ellenzéki pártok külön indulnának.

Ez most egy olyan időszak, amelyben mindenki keresheti a saját útját, és megmutathatja az erejét. Az EP-választás listás, teljesen arányos rendszer, tehát nincs ennél jobb alkalom arra sem, hogy felmérjük az erőnket, és kipróbáljuk, hogy mi, mennyire működik

– nyilatkozta Tordai Bence a Telexnek adott interjújában. Azt is elárulta, hogy a listavezető Jávor Benedek lesz.

Ungár Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „örülünk, hogy a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson, tényleg nagy dolognak tartjuk, de szerintünk ez most kevésbé érdekli és még kevésbé nyugtatja meg a választókat.”

Lehet, hogy minket kicsit jobban megviselt a vereség, mint Tordai Bencét, de mi még nem tudunk mosolyogva elindítani egy EP-kampányt, mert szerintünk a harci kiáltások helyett érdemes ennél kicsit több időt az önvizsgálatra szánni

– fogalmazott az LMP politikusa.

Tordai szerint Karácsony nyerhetett volna az előválasztáson

Tordai Bence az interjúban kiemelte azt is, hogy az előválasztáson Karácsony Gergely, Budapest főpolgármeseterének visszalépésével kapcsolatban úgy gondolja, az volt a legnagyobb hiba, hogy „az egység és együttműködés érdekében nem akart felvállalni egy markánsabb kampányt, amivel nyerhetett volna”.

Ungár Péter azonban közösségi oldalán megosztott bejegyzésében úgy fogalmozott, hogy „több időt kellene szánni az önvizsgálatra”,

Főleg abban a pártban, aminek az elnöke azért lépett vissza az előválasztáson egy piaci fundamentalista jobboldali jelölt javára, mert állítása szerint a baloldali és zöld politikának nincs támogatottsága.

„Nem racionális közösen indulni”

Tordai Bence az interjúban kitért arra is, hogy a Párbeszéd és az MSZP között szoros az együttműködés. „Jó a személyes viszonyunk, rengeteg ügyben azonos álláspontot képviselünk, más ügyekben meg az LMP-vel vagyunk hasonló platformon, vagy bizonyos esetekben a Momentummal”.

Nincs ebben változás, de se nekik, se nekünk nem racionális közösen indulni például az EP-választáson

– fogalmazott. Hozzátette, hogy véleménye szerint „erős, koherens üzeneteket megfogalmazni nem lehet úgy, hogy egyszerre beszélsz nagyon különböző szavazótáborokhoz. És mi inkább kiegészítjük egymást, mintsem nagyon intenzív szinergiák lennének, ezért is mondom azt, hogy az EP-választás lehetőséget adhat arra, hogy mindenki külön erősödjön” – tette hozzá.

A párbeszédes politikus elárulta azt is, hogy gondolkodtak arról, hogy az LMP-vel szorosabb viszonyt alakítsanak ki, azonban „onnantól kezdve nem tudjuk lekövetni szemmel az ő mozgásukat, hogy egy nagyon szoros szövetségbe álltak össze a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val”.

A Jobbik és a DK együttműködésével kapcsolatban megjegyezte, hogy sok kérdést kapott ezzel kapcsolatban terepen is.

Sokan nem értik, hogy ez micsoda, miért van, mert azt már elfogadták, hogy oké, a hat pártnak össze kellett állni, de hogy ezen belül az az egyébként tiszteletreméltó keresztény-szociális jobbközép út, amit a Jobbik választott magának, hogyan fér össze azzal az egyébként szintén tiszteletreméltó és legitim szoclib, balközép politikával, amelyet a DK hirdet, nem igazán tudják befogadni. De lehet, hogy a kollégák tudnak valamit, amit mi nem

– vélekedett Tordai Bence.

(Borítókép: Ungár Péter. Fotó: Huszti István / Index)