Fehérfejű selyemmajmok születtek Szegeden

2022.04.20. 14:49
Két fehérfejű selyemmajom született néhány hete a Szegedi Vadasparkban, a látogatók már meg is nézhetik a kölyköket – tájékoztatott Veprik Róbert, az intézmény igazgatója.

A karmosmajmok közé tartozó fehérfejű selyemmajmok Brazília délkeleti részén, az Atlanti-partvidék rohamosan csökkenő területű esőerdeiben élnek vadon, rendszerint kisebb-nagyobb csoportokban, amelyek egy szülőpárból és azok tucatnyi, eltérő korú utódjából állnak. A napjaikat főképp a magasabb fákon töltő majmok a gyümölcsök mellett fanedvet, rovarokat, pókokat és madártojásokat fogyasztanak. Csakúgy, mint a többi karmosmajomnál, a kölyköket elsősorban az apjuk cipeli a hátán.

A faj jelentős szerepet kapott a szegedi állatkert történetében, ugyanis ezeknek az állatoknak a nemzetközi fajmentő tenyészprogramját az intézmény egykori igazgatója, Gősi Gábor vezette. A Szegedi Vadasparkban e program részeként egy Krakkóból érkezett hím és egy rostocki születésű nőstény állt össze és alapított családot. A nőstény harmadik éve egészséges utódokat hoz világra,

idén március 30-án született két kölykük, amelyek azóta már szépen cseperednek.

A családot az állatkert trópusi házában figyelhetik meg a látogatók, arra azonban ügyelniük kell, hogy a kifejletten is csupán 14-18 centiméteres, 400 grammos majmok meglehetősen félénkek, így 

csak halkan érdemes megközelíteni az állatokat, és fénykép is csak vaku nélkül készíthető róluk.

A fehérfejű selyemmajom nem olyan mértékben veszélyeztetett, mint a szintén azon a tájékon élő arany és aranyfejű oroszlánmajmocskák, de a körülbelül tízezer felnőtt egyedre becsült létszámuk a kutatások szerint folyamatosan csökken. Az állatkerti helyzetük jobb, jelenleg körülbelül 250 egyedük él Európa állatkertjeiben – derült ki az állatkert közleményéből.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.