Felhőszakadás várható több megyében, jön a sáros eső

DMOHA20180826007 (1)
2022.04.22. 11:08
Megérkezett a melegfronti csapadékzóna Magyarország fölé, ami folyamatosan halad majd észak–északkelet felé. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok és a felhőszakadás miatt is figyelmeztető jelzést adott ki.

A melegfronti csapadékzóna már megérkezett, és folyamatosan vonul majd észak–északkelet felé. Ebből mérsékelt, gyenge intenzitású esőre kell majd számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán. 

Mint írják, a ciklon „melegszektora” fokozatosan a Kárpát-medence fölé húzódik.

A tervek szerint a melegfronti vastag felhősáv mögött szakadozásnak, vékonyodásnak indul a felhőtakaró, amely előkészíti majd a terepet a délutáni »akcióra«

– olvasható a bejegyzésben. Hozzátették, hogy megelőzve a kérdéseket, lesz még utánpótlása a csapadéknak, és mivel záporos, zivataros jellegű lesz, ezért a veszélyjelzésben szereplő információknál nem tudnak többet mondani. Felhívták a figyelmet azonban arra, hogy a modell-előrejelzéseket is nyomon lehet követni, ahol kiderül, hogy mikor képződhetnek az első csapadékgócok a térségekben.

Viharos szél és jégeső vár ránk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető jelzést adott ki zivatarok és felhőszakadás miatt is. A szöveges figyelmeztetés szerint a kora délutáni órákban a déli tájakon a záporok mellett várhatóan zivatarok is kialakulhatnak, amelyek a délután folyamán északi–északkeleti irányba haladva átterjednek a Dunántúl keleti tájaira, illetve az Alföld északabbi területeire is.

zivatar
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Lokálisan rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék hullhat az egymást követő erősebb gócokból, akár 20-25 milliméternyi csapadékra is számíthatnak az ott élők. Emellett viharos, óránkénti 60-75 kilométeres sebességet elérő széllökések, a déli országrészben pedig jégeső is kísérheti a zivatarokat.

felhőszakadás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Sáros eső is jöhet

Az Időkép előrejelzése szerint a mediterrán ciklon egy nagy adag szaharai port is felszippant, így akár sáros eső is eshet. A szaharai por már jól látható a műholdfelvételeken is.

Mint írják, ez a nagy adag por a magasban a ciklon felhőzetébe, csapadékrendszerébe is bekerül, emiatt Olaszországban, a Balkánon és a Kárpát-medencében is többfelé alakulhat ki sáros eső holnap és a hétvégén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

(Borítókép:  Mohai Balázs / MTI)