Sokkal veszélyesebbek az autók és a játékok, mint gondoltuk volna

2022.04.25. 16:26
A gépjárművek és a játékok állnak a lista élén a veszélyes, nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2021-es jelentése szerint. A magyar riasztásokban leggyakrabban az elektromos készülékek, a játékok és a díszkivilágítási füzérek szerepeltek – derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséből.

2021-ben az uniós biztonsági hálózat részt vevő országainak hatóságai 2142 riasztást adtak a rendszeren keresztül, illetve 4965 úgynevezett nyomon követési értesítést küldtek – közölte Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a Safety Gate 2021 fogyasztóvédelmi eredményeket bemutató sajtótájékoztatón. 

Az öt leggyakrabban jelentett kockázat a termékek okozta személyi sérülés, a vegyi anyagok jelenléte, a tűzveszély, a fulladás és az áramütés volt.

Az uniós biztos közölte: az autók a műszaki rendellenességek, a játékok pedig a bennük előforduló – egészségre ártalmas – vegyi anyagok jelenléte miatt kerültek fel a veszélyes termékek listájára.

A két termékcsoportot az elektromos készülékek és berendezések követik, amelyek esetében az illetékes hatóságok túlmelegedés okozta gyúlékonysági veszélyeket jelentettek. A koronavírus-járvány folytatódásával a felügyeleti szervek számos védőfelszerelés, különösen a maszkok esetében jeleztek veszélyeket – mondta.

A jelentésből kiderült, hogy a magyar fogyasztóvédelem a negyedik legtöbb termékriasztást küldte az uniós Safety Gate rendszerbe 2021-ben. A tavalyi 162 magyar jelzés 55 százalékát villamossági termékekkel, 27 százalékát pedig játékokkal kapcsolatban feltárt kockázatok indokolták.

A magyar riasztásokban leggyakrabban érintett termékcsoportok:

  • az elektromos készülékek (53 eset),
  • a játékok (44),
  • a díszkivilágítási füzérek (23),
  • a világítóberendezések (13) és
  • a hobbi- vagy sporteszközök (11 eset) voltak.

A magyar fogyasztóvédelem 126 súlyos és 36 nagy kockázatú árucikkre hívta fel a tagállamokban működő társszervezetek figyelmét az erre szolgáló rendszeren keresztül. A legtöbbször áramütés- és tűzveszélyes gyártmányokat szűrtek ki a magyar szakemberek – számolt be az MTI.