Nézőpont Intézet: Ha külön indulna az ellenzék, csak a Momentum és a DK jutna a parlamentbe

DSC5525
2022.04.27. 11:25
A Nézőpont Intézet választások utáni kutatása azt mutatja, hogy ellenzéki összefogás nélkül a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is búcsúzhatna az Országgyűléstől.

A Nézőpont Intézet 2022. április 19. és 21. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült közvélemény-kutatása alapján a Fidesz–KDNP az aktív szavazók körében 56 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ez a kormánypártok választási eredményét (54,13 százalék) is meghaladja, ami a választók körében jelen lévő enyhe, utólagos „győzteshez húzásra” utal. Az ellenzéki lista most vasárnap 34 százalékra számíthatna, április 3-án 34,44 százalékot szereztek.

A kutatás adatai szerint a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékkal ismét bejutna a parlamentbe, a Kutyapártnak pedig 3 százalékkal ezúttal sem sikerülne.

A Nézőpont Intézet arra is kíváncsi volt, hogy az ellenzéki összefogás pártjai egymáshoz képest hogyan állnak. Elemzésükben kijelentik, hogy „egyértelműen Gyurcsány Ferenc pártja a legnagyobb nyertese az ellenzéki összefogásnak”.

A felmérésből kiderül, ha az ellenzéki pártok külön-külön indulnának, csak a Momentum (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) jutna be a parlamentbe. A Jobbik az aktív szavazók 3, az MSZP és az LMP 1-1 százalékára számíthatna, a Párbeszéd támogatottsága „nem kimutatható”. Az aktív szavazók 5 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy Márki-Zay Péter leendő pártjára szavazzon.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)