Az ellenzéki vezetésű falvak pályázatait sorra elutasítják

2022.04.28. 06:16
Kübekházán, Hernádszentandráson és a Hódmezővásárhely melletti Mártélyon is hiába pályáznak a Magyar Falu Program keretében különböző fejlesztésekre, ugyanis ezek a falvak folyamatosan tartaléklistára kerülnek, majd pedig elutasítják őket.

Ezeket a településeket ellenzéki polgármesterek vezetik, akik szerint nem kérdés, hogy miért maradnak ki a pályázatokból. Kübekházán nincs hűtő az elhunytaknak, játszóteret szerettek volna fejleszteni, tetőzési munkálatokra is pénzt kértek, de nem kaptak.

Az elhunytakat 15 kilométerrel odébb visszük, egy másik faluba, és ott hűtjük a temetésig

– mondta Molnár Róbert. Kübekháza polgármesterének az fáj a legjobban, hogy a Magyar Falu Programban hét pályázatot adtak be, és abból egyik sem nyert. Az indoklásban azt írták, hogy a pályázat megfelelt ugyan a kiírásban meghatározott tartalmi értékelési szempontoknak, de a rendelkezésre álló forrás kimerült.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandráson az alapvető eszközök sincsenek meg a mindennapi munkavégzéshez. 

A biogazdálkodásáról ismert faluban nagy szükségük lenne működő traktorra, a jelenlegi 30 éves járgányt folyamatosan javítgatják – derül ki az RTL Házon kívül című riportműsorából.

Putz Anita, Mártély polgármestere is túl van már több tucat sikertelen és mindössze két eredményes pályázaton. A független polgármester a kampány időszakában nem volt hajlandó részt venni Márki-Zay Péter lejáratásában sem. A falu egy régebbi adósság miatt a csőd szélén áll, és Putz Anita egyre inkább úgy érzi, hogy ha nem áll fel a testületével együtt, akkor esélye sincsen anyagi segítségre.