Karácsony Gergely 2024-ben is elindulna a főpolgármesteri posztért

DSC6123
2022.04.30. 07:23 Módosítva: 2022.04.30. 08:46
A kormánytól kér segítséget Karácsony Gergely főpolgármester azért, hogy a budapesti közlekedés is rezsicsökkentett energiával működhessen. A városvezető egy pénteki rádióinterjúban elárulta, hogy indulna az újraválasztásért 2024-ben.

A politikus az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy csak a BKV esetében 14 milliárd forintos többletkiadást okoz a fővárosnak a villamosenergia-árak növekedése, és ehhez jön még a dízel piaci ára is.

A távhő árában is megjelenhet a dráguló energia

Karácsony Gergely a műsorban arról is beszélt, hogy ha minden így folytatódik, akkor a távhő árában is meg fog jelenni a dráguló energia. A főpolgármester ezért mielőbbi párbeszédet sürgetett az ügyben a kormány és a főváros között.

Azt is kijelentette: egy háború árnyékában nem lehet tovább blokkolni az egyre több gazdasági problémával szembenéző magyar nemzetgazdaságot azzal, hogy a kormány és a főváros „nem tud értelmes párbeszédet folytatni”.

Karácsony Gergely elmondása szerint a főváros költségvetéséből 50-60 milliárd forint hiányzik éves szinten, a problémák ráadásul olyan mértékűek, amelyeket racionalizálással, illetve a szolgáltatási színvonal rontásával nem lehet kezelni.

A főpolgármester elárulta, hogy indulna az újraválasztásért 2024-ben, mostani célja pedig az, hogy programjának minél több elemét végrehajtsa a ciklus második felében, és újra a budapestiek bizalmát kérje.

Karácsony Gergely valamennyi ellenzéki párt támogatására számít, és abban is biztos, hogy az ellenzék az országgyűlési választásokhoz hasonlóan az önkormányzati választásokon is közös jelölteket állít majd.

Kiemelten támogatja a klímacél elérésében az Európai Bizottság Budapestet

Karácsony Gergely közösségi oldalán nemrég arról számolt be, hogy az Európai Bizottság száz európai várost választott ki az általa indított klímasemleges és okos városok programjába, amelybe három magyar település is bekerült:

  • Miskolc,
  • Pécs
  • és Budapest.

Az uniós projekt lényege, hogy kísérleti és innovációs központokká tegyék ezeket a városokat, amelyek jó példáit és gyakorlatait valamennyi európai város átveheti, hogy legkésőbb 2050-ig minden város klímasemleges legyen az unióban

– ismertette a döntést a főpolgármester, aki hozzátette: az összesen 360 millió euróból megvalósuló program „nem felülről irányított, nem Brüsszelből fogják megmondani, hogy mit csináljunk Budapesten, hogy elérjük 2030-ig a klímasemlegességet”.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. január 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)