A szalonbojkott befejezésére szólított fel Fürjes Balázs

DSC6691
2022.05.02. 07:46
Hétfő délelőtt teszik le esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben. Az ellenzéki pártok közül a Momentum jelezte: a párt képviselői elmennek az alakuló ülésre, de állításuk szerint bojkottálják annak érdemi részét. Ezzel kapcsolatban közösségi oldalán írt Fürjes Balázs fideszes politikus, államtitkár.

Ma teszik le esküjüket a parlamentben azok az országgyűlési képviselők, akik mandátumot szereztek az április 3-i választásokon. 

A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat szerint az ülés 11 órakor a köztársasági elnök köszöntőjével kezdődik, később Áder János felkéri a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről.

Az ellenzéki pártok között sokáig nem volt egyetértés abban a kérdésben, hogy részt vegyenek-e az alakuló ülésen, a Momentum leendő frakcióvezetője, Fekete-Győr András például egy ötpontos követelési listát is eljuttatott Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének, melyben azt írták: csak ezek teljesülése mellett vesz részt.

A párt végül úgy döntött, hogy leteszi az esküt az ülésen, de annak érdemi részét bojkottálni fogja.

Erre reagált hétfő reggel közösségi oldalán Fürjes Balázs fideszes politikus, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közösségi oldalán.

A választáson Budapest 3-as választókerületében a momentumos Hajnal Miklóssal szemben alulmaradó politikus arra szólította fel a választáson győztes politikust, hogy tisztelje meg választóit azzal, hogy képviseletükben bemegy a parlamentbe, és részt vesz az Országgyűlés alakuló ülésén.

A kormány erős többséggel nyert felhatalmazást a szavazáson, de a választás után természetesen minden magyar ember kormánya lesz négy évig – háromharmadé, nem kevesebbé. Mert ez a demokrácia törvénye. Ez a helyzet minden megválasztott egyéni országgyűlési képviselővel is. Hajnal Miklós a teljes budai választókerületét képviseli, minden polgárt, aki a XII. kerületet és a II. kerület egy részét lefedő budai 3-as választókerületben él. Tetszik, nem tetszik, így döntött a budaiak relatív többsége. Ő a képviselőnk. Azoké is, akik nem választották meg, és akik összességében többen vannak, mint akik rá szavaztak

– fogalmazott posztjában az államtitkár, aki egyúttal arra kérte Hajnal Miklóst, hogy képviselje azokat, akik erre közvetlenül felhatalmazták, de azokat is, akik nem rá voksoltak.

Fürjes Balázs posztjában a Momentum azon döntésére is reagált, miszerint az esküt leteszik a parlamentben, az alakuló ülés érdemi részét ugyanakkor bojkottálják. A kormánypárti politikus ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: 

Kérdés, hogy ezalatt a szalonbojkott alatt mit kell érteni?

(Borítókép: Fürjes Balázs 2021. május 25-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)