Kiadták a riasztást, jéggel és viharos széllel jön az ítéletidő

D ATI20201228004
2022.05.04. 12:29
A késő délelőtti óráktól több helyen várható zivatarok kialakulása. Először az északi megyékben, majd az Alföldön is kialakulhat intenzív csapadék.

Először a Dunántúli- és Északi-középhegységben, majd fokozatosan az északi megyékben, illetve az Alföldön is zivatarok alakulhatnak ki. Az erősebb cellákat lokálisan intenzív csapadék, illetve apró szemű jég is kísérheti.

Az előrejelzés szerint a csapadék környezetében átmenetileg viharos, akár óránkénti 60 kilométeres sebességet is elérő széllökések is lehetnek. Az esti órákban azonban fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt, ami több északi járást, Budapestet és környékét is érinti, valamint Baranya megye egyes járásait.

zivatar
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Csütörtökön napközben ismét zivatarok kialakulására kell számítani, legnagyobb számban és valószínűséggel az Északi-középhegység tágabb térségében. A legintenzívebb cellákhoz a maihoz hasonlóan jég és erős széllökések is társulhatnak.

Közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: a tegnapi naphoz hasonlóan ismét kezdenek egyre magasabbra törni a gomolyfelhők, amelyekből záporok, mostanra már zivatarok is kialakultak.

A következő órákban tovább fortyog a légkör, de éjszakára várhatóan csendesül időjárásunk

– írták bejegyzésükben.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)