Zuglóban elkezdték levagdosni Tóth Csaba csápjait

D  TT20190702050
2022.05.05. 16:51
A zuglói MSZP bizalmát élvező cégvezető körül elfogyott a levegő, a kerületi Momentum, DK, MKKP, Párbeszéd és CivilZugló összefogásával a mai testületi ülésen leváltották az önkormányzat vagyonkezelőjének vezetőjét.

A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. igazgatóját, Baracskai Gábort Tóth Csaba embereként tartották számon, aki egyébként a szocialista Hajdu Flórián alpolgármester sógora.

Baracskait még 2015 januárjában nevezték ki a zuglói vagyonkezelő élére, miután elődjének, ifjabb Feigli Ferencnek gyanús ügyletei miatt forró lett a lába alatt a talaj, és kirúgását megelőzendő lemondott.

A ma elküldött vezető vitatható döntései közé tartozott például, hogy az előválasztáson az általa vezetett cég több tucat munkavállalója Tóth Csaba szocialista jelölt számára végzett aktivistamunkát.

Az Instagramon még most is látható az a fotó, amelyen a „politikai mocsártól megcsömörlött” Tóth Csaba épp együtt kávézik Baracskai Gábor sógorával, Hajdu Flórián gazdálkodásért felelős alpolgármesterrel és Kovács-Csincsák Lászlóval, aki a zuglói parkolás önkormányzati irányítója. 

A cégvezető elmozdítását megszavazó egyik képviselő az Indexnek példaként azt az esetet említette, amikor a vagyonkezelő a Thököly út 150. szám alatti apró bolthelyiséget majd az előtte lévő teret (akár terasz elhelyezésére is alkalmas módon) ugyan több tízmillióért szépen felújíttatta, de utána nem pályáztatta meg megfelelően, noha érdeklődő lett volna rá. Az ingatlan így hónapról hónapra folyamatos veszteséget termelt az önkormányzatnak. Az ügyben vizsgálat nem indult, a cég belső ellenőrét sem érdekelték az eset részletei.

Tóth Csaba igazgatóságokban és felügyelőbizottságokban elhelyezett embereinek eltávolítására most érdekazonosság alakult ki a városvezetői koalíción belül. A hat DK-s, három momentumos, a Párbeszéd, a Kétfarkú és a CivilZugló Egyesület képviselője együtt már kellő erőt képvisel a testületben ahhoz, hogy keresztülvigyék akaratukat. (Az erről szóló korábbi, DK-s és momentumos alpolgármesterek előterjesztésével azonos címen beadott polgármesteri előterjesztést végül a szocialisták is megszavazták.)

Most arról született döntés, hogy Baracskai vezetői pozícióját megpályáztatják. A pályázati anyagot a május végi rendes testületi ülésre állítják össze.

(Borítókép: Tóth Csaba. Fotó: Kovács Attila / MTI)