Már vasárnap választások sora jön Magyarországon

HUSZ5944
2022.05.07. 17:27
Bár az országgyűlési választásokat április 3-án tartották, Magyarország az előttünk álló időszakban sem marad politikai megmérettetések nélkül. Vasárnap több településen is időközi voksolás lesz.

Ahogy áprilisban beszámoltunk róla, újra lehet időközi választásokat tartani, ráadásul a járványhelyzet miatt több mint 160 elmaradást kell pótolni. Mostani cikkünkben a május 8-ra kiírt voksolásokat gyűjtöttük össze.

A bányanyitás ügye

A Komárom-Esztergom megyei Pilismarót vezetése egy kavicsbánya megnyitása elleni tiltakozást látva 2020. augusztus elején mondott le.

A polgármesteri székért hét független jelölt méreti meg magát, a korábbi polgármester nem indul. A településvezetői tisztséget Bartal Achilles, Csonka József, Czánt Albert Elemér, Fürnstáhl Ignác, Hunyadi Balázs, Kaszala Tihamér és Korcsák Gábor szeretné elnyerni.

A faluban a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát akart nyitni egy vállalkozás. A lakók népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, hogy megállítsák a szerintük környezetkárosító beruházást. Az ügyről itt olvashat bővebben.

A feltett kérdés hitelesítését a helyi választási bizottság azzal az indokkal tagadta meg, hogy a megfogalmazás nem egyértelmű, eldöntése településrendezési szakértelmet igényel a válaszadóktól. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2020. augusztus végén visszavonta a tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét, arra hivatkozva, hogy a tervezett bányanyitás nincs összhangban a község szabályozási tervében és a helyi építési szabályzatban rögzített előírásokkal.

Bizalomvesztés és az együttműködés hiánya

A Csongrád-Csanád megyei Csanádpalota képviselő-testülete 2020 júliusában oszlatta fel magát. Az indítványt támogató képviselők döntésének oka leginkább az volt, hogy szerintük a polgármester, Debreczeni István egy személyben döntött mindenről, és nem vonta be őket a település vezetésébe – írta akkor a Makó Híradó. A polgármester-választáson két független jelölt indul: Debreczeni István (az eddigi városvezető) és Perneki László.

A Veszprém megyei Balatonudvarit Szabó László független polgármester több cikluson át irányította, de 2020 szeptemberében lemondott. A posztért három független jelölt indul: Varga Andrea, Puhr Ádám Balázs és Sötét György.

A Fejér megyei Etyeken 2020 nyarán oszlott fel a képviselő-testület, a polgármesteri székért egyedül az eddigi településvezető, a kormánypárti Zólyomi Tamás indul. Az időközi választásra azért van szükség, mert a korábbi testület négy független képviselője feloszlást kezdeményezett. Úgy látták, hogy Zólyomi Tamás nem volt együttműködő a testületi többséggel.

A Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben 2020 augusztusában oszlott fel a képviselő-testület, az egyedüli polgármester-jelölt Radics Attila (Fidesz–KDNP).

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyon is a testület feloszlása miatt van szükség időközire. A képviselők a polgármesterrel szembeni bizalomvesztésről és az együttműködési hajlandóság hiányáról írtak akkor. A polgármesterségért két független jelölt verseng, Palotás András korábbi településvezető, valamint Szegedi Szabolcs.

A Baranya megyei Illocskán a falu korábbi vezetőjének halála miatt tartanak időközi polgármester-választást. Juhos József harminc évig irányította a települést. Az öt indulóból négy függetlenként (Jankovics János, Kehi József, Mészáros József, Polyák Erika), egy pedig a Munkáspárt színeiben (Kós Zoltán István) indul.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállya korábbi vezetője lemondott posztjáról. Osika József 18 évig állt a település élén, a bíróság hivatali visszaélésekért és a hatóság félrevezetéséért ítélte el. Öt független induló van: Drozsnyik-Kiss Mónika, Serfőző Szabolcs, Szentmarjai Levente, Szabó Zoltán Bence, Tökölyi János.

A Zala megyei Zalaszabar településen 2020 augusztusában mondott le az addigi polgármester, a független Takács Péter. A pozícióért két független jelölt száll harcba: Oncz Péter és Takács Béla.

A Baranya megyei Bürüs községet 2014 óta irányító független Kolat Irén lemondott. Helyére három független induló pályázik: Kovács László, Kozma István és Sárosi Gyula.

A Veszprém megyei Kertán a képviselők száma a testület működéséhez szükséges létszám alá csökkent, ezért kettő önkormányzati képviselőt választanak. A két helyre négy független jelentkező van: Berki Tamás, Kovácsné Tornai Andrea, Nagy Tamásné és Tornai Zsuzsanna.

(Borítókép: Huszti István / Index)