Rémen és Szentesen is terjed a madárinfluenza

2022.05.10. 17:23
Bács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a hivatal a honlapján kedden. A közlemény szerint a fertőzéssel érintett állományokat felszámolják.

A Bács-Kiskun megyei Rém községben található, több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a megemelkedett elhullás és idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. Szintén ezek a tünetek jelentkeztek a Csongrád-Csanád megyei Szentesen egy több mint háromezres tenyészlúdállományban.

A Nébih laboratóriuma mindkét helyen a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A tájékoztatás szerint az érintett gazdaságok körül kijelölték a három kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a tíz kilométeres sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Ezenkívül újabb kitörések következtében Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a korábban kijelölt, korlátozás alatt álló területek is tovább bővültek.

A Nébih szerint az új esetek is azt mutatják, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat. Ezért az ország fertőzéstől mentes területein sem megengedhető a járványvédelmi fegyelem lazítása.

Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományukat a betegségtől. Kiemelt jelentőségű az állattartó telepek jármű- és személyforgalmának minimálisra csökkentése és a megfelelő fertőtlenítés, valamint a védőöltözet használata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt, szállítás előtti tamponvizsgálatok érvényben maradnak – áll a közleményben.