2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Veszélybe kerülhet a Balaton, búcsút inthetünk a fürdésnek

DMOHA20200710020
2022.05.11. 09:16
Elképzelhető, hogy annyira leromlik a Balaton vízminősége a közeljövőben, hogy már csak 10-15 évig lehet fürödni benne – mondta Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

A szakértő arról beszélt az InfoRádió adásában, hogy a tó vízszintje most mintegy 20 centiméterrel magasabban áll, mint fél évvel ezelőtt. Hozzátette: rövid távon szerinte az borítékolható, hogy a következő hónapokban 20-30 centiméterrel csökken a Balaton vízszintje, hosszú távon viszont a szakértők előrejelzései közt is „nagyon nagy a szórás” a tekintetben, hogy mi lesz a Balatonnal. 

a legpesszimistább előrejelzés szerint 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés.

Az optimisták ezzel szemben arra számítanak, hogy a tó vízszintjének növekedésével, stabilizálásával „százévekre előre megoldódik” a Balaton vízháztartásának kérdése – mondta.

A legfontosabb, hogy a természetes vízforgalom fenn legyen tartva

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa kifejtette, hogy az utóbbi évtizedekben „túlstabilizálták” a Balaton vízszintjét a gazdasági, turisztikai célok érdekében. Az elmúlt 10-15 évben az éves balatoni vízszintingadozás 10 százalék alatti volt, míg az 1970-es évek előtti időszakban

VOLT, AMIKOR ÉVES SZINTEN AKÁR 30-40 SZÁZALÉKOT IS CSÖKKENT VAGY NŐTT A VÍZSZINT A TERMÉSZETES FOLYAMATOK RÉVÉN. 

Tóth Viktor szerint a Balaton várhatóan alkalmazkodik a vízszint szabályozásához, habár az ingadozót „jobban kedvelné”. A legfontosabb mindenesetre az, hogy a természetes vízforgalom fenn legyen tartva a Balatonban – mondta a szakértő az InfoRádiónak.

Már egy ideje felvetődött, hogy a Balaton akár ki is száradhat az elkövetkező évtizedekben. Ebben a vonatkozásban jó hír az, hogy stabilizálták a vízszintet, a tó elmocsarasodásának veszélyét ugyanakkor a mesterséges folyamatok megnövelhetik. Ezzel összefüggésben egy építési iroda meg is alkotott egy olyan koncepciót, amellyel szerintük jobban meg lehet óvni a tavat.

(Borítókép: Fürdőzők Balatonlellén 2020. július 10-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.