Uniós biztos: Nem lehet újratárgyalni a Brexitet

GettyImages-1228434256
2022.05.11. 06:59
Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szerint Nagy-Britanniának nincs lehetősége a Brexithez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyvet újratárgyalni.

II. Erzsébet brit uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából kedden tartott, hagyományos trónbeszédben elhangzottakra reagált Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja.

Sefcovic hangsúlyozta: az Európai Unió nyitott az Egyesült Királysággal folytatott közös munkára a jegyzőkönyv végrehajtása érdekében, hogy hosszú távú jogbiztonságot és kiszámíthatóságot teremtsen az észak-írországi emberek és vállalkozások számára – idézte az MTI.

„Az EU továbbra is nyitott a megbeszélésekre, ugyanis csakis a közös megoldások működnek. Az Egyesült Királyság egyoldalú fellépése megnehezítené a lehetséges megoldásokkal kapcsolatos munkát. Szükség van arra, hogy az Egyesült Királyság kormánya ugyanilyen szintű elszántságot mutasson” – fogalmazott.

A jegyzőkönyv, mint a Brexit-megállapodás sarokköve, nemzetközi egyezmény, amely az Európai Unió és London közötti kapcsolat szerves része. Megőrzi az 1998-as nagypénteki megállapodás elindította észak-írországi megbékélési folyamat nehezen megszerzett eredményeit, biztosítja a kemény határ, azaz a vámellenőrzés visszaállításának elkerülését az Ír-szigeten, miközben védi az EU egységes piacának egységét. A jegyzőkönyv újratárgyalása nem lehetséges

– hangsúlyozta az uniós biztos.

Amiből a vita ered

Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, de továbbra is több ezer olyan jogszabály és szabályozás van érvényben, amely még a brit EU-tagság évtizedei alatt született.

Az Európai Unió és London vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas észak-írországi jegyzőkönyv alapján az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának – amelynek Anglia, Skócia és Wales a tagja –, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Nagy-Britannia október közepén terjesztett javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi protokoll módosítására. David Frost, korábbi brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén a brit kormány akár egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.

(Borítókép: Maros Sefcovic 2020. szeptember 10-én. Fotó: Leon Neal/Getty Images)  • Hírek
  • Hitelkártya