Mi a véleménye a pesti alsó rakpart gyalogos fejlesztéséről?

BFALU20220417211
2022.05.15. 09:34 Módosítva: 2022.05.15. 09:37
Szavazzon ön is! Ugyanis a főpolgármester közösségi oldalon megosztott bejegyzése szerint a budapestiek többsége támogatja a pesti alsó rakpart gyalogosbarát átalakítását.

Karácsony Gergely posztjában emlékeztetett arra, hogy a rakpart átalakítása fontos része volt már a választási programjának is, ezért természetesnek tartja, hogy ennek megvalósítása kiemelt cél.

Ezért folytatjuk idén már harmadik éve a rakpart hétvégi megnyitását, és ezért indítjuk el jövőre a rakpart teljes megújítását is, aminek eredményeként a pesti rakpart egy belvárosi szakasza teljesen gyalogos, autómentes sétánnyá változhat 

– írja Budapest főpolgármestere egy friss közvélemény-kutatásra hivatkozva, amely szerint többen támogatják a rakpart gyalogos fejlesztését, mint ahányan a fejlesztést követően visszaadnák a rakpartot az autóforgalomnak. 

Sőt, a kutatás szerint – a melyet a Budapest Brand Nonprofit Zrt. megbízásából a Medián végzett, ezer fős, Budapesten reprezentatív mintán – a válaszadók közel egyötöde kimondottan teljesen autómentes, végig gyalogos rakpartot szeretne.

280943540 574546187367390 7805444796915655298 n
Fotó: Karácsony Gergely / Facebook

Karácsony Gergely azonban hozzáteszi, hogy számára a közvélemény-kutatások eredményénél is sokkal fontosabb, hogy annak a víziónak a megvalósításán dolgozzon, amire felhatalmazást kapott. 

Egy olyan város víziójáért, ahol nem kell lemondanunk a természet közelségéről a városi létért cserébe, ahol senkinek sem megfizethetetlen a lakhatása és ami nemcsak azért van, hogy közlekedjünk, hanem hogy éljünk is benne.

Úgy fogalmaz, hogy a pesti alsó rakpart egy belvárosi szakaszának „gyalogosítása” is ezt a víziót szolgálja, mert a város talán legszebb pontja nem azért van, hogy autópályaként használjuk, hanem hogy mindannyian csodálhassuk a Duna és a budai látkép szépségeit. 

A városvezető közlése szerint természetesen a projekt részleteinek kidolgozásakor és a megvalósítás ütemezésekor is ügyelnek arra, hogy a fejlesztés minél kevesebb változással járjon a város közlekedésében. Éppen ezért csak akkor fog folytatódni a rakpart fejlesztése, amikor elkészül az M3-as metró felújítása, így nemcsak Magyarország legforgalmasabb vasúti járata fog újra utasokat szállítani, de a pótlóbuszok miatti lezárások is feloldhatók.

És mi a véleménye minderről önnek? Szavazzon!

  • 20006
    Fenntartanám az autóforgalmat végig az alsó rakparton
  • 6432
    Teljesen átadnám a gyalogosoknak az alsó rakpartot
  • 3846
    Egy szakaszon átadnám a gyalogosoknak az alsó rakpartot

(Borítókép: Kerékpárosok és sétáló turisták a pesti Duna-parton az idősebb Antall József rakparton 2022. április 17-én. Fotó: Faludi Imre / MTI)