Schiffer András: Navracsiccsal jó esély van rá, hogy megérkezzenek az uniós pénzek

DMOHA20220403036
2022.05.18. 21:39
Schiffer András szerint Orbán Viktor kormányalakításából kiderül, tovább tőkésítené a nemzeti burzsoáziát, és maga köré gyűjti, akik a jelenlegi válságos időszakban a riválisai lehetnének.

Folytatódik az elmúlt négy évben megkezdett tendencia, ahol a belügyminiszter vezényli a kórházakba a katonákat – mondta szerdán Schiffer András az új kormányról az ATV Egyenes beszéd című műsorában, és hozzátette: nem az a lényeges kérdés, hogy melyik területnek van önálló tárcája, és melyiknek nincs. A volt politikus szerint a kormányzati szerkezet fókuszában a felhalmozó állam és burzsoázia áll.

Főparancsra tőkésítenek

Schiffer András szerint a mostani válságos időben Orbán Viktor az erős politikai hatalom biztosítékát a neki alárendelt erős nemzeti burzsoáziában látja, de ezekhez a feltőkésített csoportokhoz semmilyen innováció nem tapad.

Azt az irányt látom, hogy főúri parancsra bizonyos köröket tovább tőkésítenek

– fogalmazott az LMP volt elnöke, és kifejtette: nem valamilyen jövőorientált stratégián töri a fejét a kormány, hanem az országot övező veszélyek miatt a saját hatalmi bázisát akarja megerősíteni.

Ugyanakkor azt is elismerte Schiffer András, hogy a miniszterelnök gondolkodása mögött 20-25 éves tapasztalás húzódik meg, miszerint a saját szektoruknak sok forrásért lobbizó miniszterek megölték a politikai kormányzást a kilencvenes években. Ezzel Orbán Viktor radikálisan szakított – tette hozzá, és kifejtette: ha valakit sokáig egy kompakt terület élén hagyna a kormányfő, az a személy egy szektor kijáró emberévé válna a kormányban. Schiffer András szerint ez a diagnózis helyes, de a miniszterelnök túladagolja a terápiát.

A volt politikus úgy vélte: Orbán Viktor ebben a nehéz időszakban be akarja emelni a kormányba azokat, akik riválisai lehetnének egy esetleges „reccsenés” esetén. Ráadásul szereti versenyeztetni az alatta lévő szereplőket.

Navracsics Tiborról szólva Schiffer András elmondta: ő jól ismeri az uniós nyelvezetet, és vele jobb esélye van a kormánynak arra, hogy az uniós források megérkezzenek Magyarországra.

(Borítókép: Schiffer András volt LMP-s országgyűlési képviselő 2022. április 3-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)