Az Angliában élő magyarok is megfizetik a Brexit árát

2022.05.21. 06:04
Nem fogadják el, vagy csak hosszú utánajárást követően a magyar kórházakban, rendelőkben a brit egészségbiztosítási kártyát – erre panaszkodnak az Angliában élő magyarok, mióta Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból. Volt, akivel kifizettették a kezelése költségeit.

Több mint egy órát várakozott beteg gyerekével egy Angliából hazalátogató anyuka az egyik vidéki kórházban, de nem az ellátás húzódott el, hanem maga a betegfelvétel, mivel a család Angliában fizeti a társadalombiztosítást. A tb-t egy újfajta kártyával tudják igazolni, mióta Anglia kilépett az Európai Unióból.

Azt mondták, hogy a mi angol biztosító kártyánkat nemcsak nem ismerik, hanem a rendszerben sincs benne, soha nem láttak ilyet. Nem tudják, hogy mi ez, úgyhogy nem tudják elfogadni, ezért a térítéses betegekhez raktak bennünket

– számolt be egy érintett anyuka a tapasztalatairól az RTL Híradónak, viszont a nevét nem vállalta.

A Brexit átka

Az Európai Unióban létezik egy úgynevezett egészségbiztosítási kártya, amivel minden tagállam egészségügyi intézményeiben bizonyítani lehet, hogy valaki jogosult-e az ellátásra. A Brexit óta viszont Anglia nem tagja az Uniónak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint az Unió, Nagy-Britannia és Észak-Írország még 2020-ban írt alá egy megállapodást, ami szerint

a brit állampolgárok a Brexit után is változatlan feltételekkel vehetnek igénybe egészségügyi szolgáltatást az Európai Unió tagállamaiban.

Ennek ellenére több, Angliában élő család panaszkodott egy Facebook-csoportban arra, hogy magyar intézményekben nem fogadták el a kártyájukat.  Egy anyuka azt írta, „velünk ugyanez történt, még közölték is gúnyosan, hogy nem kellett volna kilépni az EU-ból”.

Többen írták, hogy fogorvosnál nem fogadták el a biztosításról szóló kártyát és volt, akinek fizetnie kellett a kezelésért.

A magyar kormány weboldalán az szerepel, hogy a brit állampolgárok használhatják a korábbi EU-s kártyájukat, amíg le nem jár, utána pedig új, globális egészségbiztosítási kártyát kell kiváltaniuk, amit minden uniós országban el kell fogadni az orvosilag szükséges és indokolt esetekben.