Heves zivatarok érhetik el az országot a hidegfronttal

2022.05.21. 11:23
Jégeső és viharos széllökések társulnak ahhoz a hidegfronthoz, amely miatt kettes fokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben Zala és Somogy megyében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzés szerint hidegfront vonul fölöttünk. Szombat délelőtt elsősorban az északi, északkeleti országrészben fordulhatnak elő zivatarok, amelyek fokozatosan terjeszkednek kelet, délkelet felé. Az északkeleti országrészben heves zivatar is kialakulhat.

A nap második felében a délnyugati megyékben is valószínű a heves zivatarok kialakulása, arrafelé a a késő esti órákban is aktív maradhat a légkör.

A HEVESEBB ZIVATAROKHOZ JÉGESŐ ÉS ÓRÁNKÉNTI 80-90 KILOMÉTERES VIHAROS SZÉLLÖKÉS,

valamint intenzív csapadék társulhat. A front mozgása azonban jelentős bizonytalansággal terheli az időjárási helyzetet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat

Napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, amelyet helyenként (főként az Észak-Dunántúl, Északi-középhegység, és a főváros térségének magasabb pontjain) zivataroktól függetlenül is viharos, akár óránkénti 75-85 kilométeres széllökések kísérhetik. A légmozgás késő délutántól veszíthet jelentősen erejéből.

zivatar
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat