Rekorderősségű szelet mértek Budapesten

BJASZ20140614101
2022.05.22. 16:10
Május 21-én, szombaton egy hidegfront vonult át felettünk, emiatt a légmozgás sok helyen megerősödött, néhol viharossá fokozódott. A legerősebb mértékű széllökést Budapesten a János-hegyen mérték.

A János-hegyen mért legerősebb széllökés óránként 86 kilométeres erősségű volt, amivel megdőlt a fővárosi maximális szélsebesség erre a napra vonatkozó rekordja. Eddig a legmagasabb érték ezen a napon óránként 83,5 kilométeres erősségű volt, ezt Budapest Örsöd állomáson regisztráltak 1988-ban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, de előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amikorról főként kéziratok maradtak – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tájékoztatásukban olvasható, hogy az eddig mért legnagyobb és legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak.

Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos helyi hatások felerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme – írják.

(Borítókép: Lakóépületek a Kissvábhegyen, a főváros XII. kerületében. A háttérben (középen) a Tündér-hegy, mögötte a János-hegy, tetején az Erzsébet-kilátóval. Fotó: Jászai Csaba / MTI)