Dobozonként akár 120 forintos áremelkedést javasolnak a gyógyszertárak

DKRCS20180911011
2022.05.26. 10:32 Módosítva: 2022.05.26. 14:01
Dobozonként akár 120 forintos áremelkedést javasol a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a gyógyszertárak jövedelmezőségének érdekében. Zlinszky János elnök szerint amikor 50 forint egy zsömle, és 500 forint alatt nem lehet kenyeret kapni, akkor az általuk javasolt modell szerinti áremelés tűréshatáron belül van.

Áremeléssel járna a HGYSZ egyik javaslata, amellyel javítanák a hazai gyógyszertárak jövedelmezőségét. Zlinszky János elnök szerint Magyarországon ma több mint 1500 kistelepülésen még fiókgyógyszertár sem működik, azaz 670 ezer ember nem tud gyógyszerhez jutni a saját lakóhelyén.

Javaslatukban, amellyel a gyógyszertárak jövedelmezőségét javítanák, 17 milliárdos állami többletforrással és a lakossági térítési díj 3–4,5 milliárdos emelésével számoltak. Mindezt azzal indokolták, hogy a támogatott készítmények után – amelyek a patikák forgalmának 60 százalékát adják – tíz éve változatlan kiskereskedelmi árrést számolhatnak fel. Jelenleg a gyógyszertárak körülbelül 52 milliárd forintot kapnak a támogatott készítmények forgalmazásáért. 

Így átlagosan 3–120 forinttal drágulna egy doboz gyógyszer.

Zlinszky János szerint amikor 50 forint egy zsömle, 500 forint alatt nem lehet kenyeret kapni, akkor az általuk javasolt modell szerinti áremelés a tűréshatáron belül van. Úgy véli, a gyógyszertári árrésnövelés a másik, vagyis a költségvetési lábának megszerzését nagyobb falatnak ítéli – írja a Népszava.

Az ukrán–orosz háború a gyógyszerellátásra is hatással van. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének (Magyosz) elnöke elmondta, hogy az ukrajnai törvényhozás előtt van éppen egy olyan javaslat, amely szerint felfüggesztik az Oroszországban előállított gyógyszergyártók termékeit Ukrajnában, és ez sok magyar gyógyszercéget érinthet majd.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerkesztőségünknek küldött kiegészítésében olvasható, hogy a HGYSZ állaspontja szerint a gyógyszertárak megfelelő működtetésének biztosításához elengedhetetlen a gyógyszertári árrés módosítása. 

Az elmúlt 10 évben közel 200 gyógyszertár zárt be, főleg a kistelepüléseken, emellett az ágazatot jelentős munkaerőhiány is sújtja. A gyógyszertárak egyre nehezebben találnak szakembereket, ami a működtetés egyik legfontosabb feltétele.

Ahhoz, hogy a gyógyszertárak biztosíthassák a lakosság számára a magas szintű egészségügyi szolgáltatást és a betegigényeknek megfelelően tudjanak készleten tartani gyógyszereket, mindenképpen szükséges a gyógyszertárak eredménytermelő képességének javítása. Ennek egyik szükségszerű következménye a lakossági gyógyszerárak mérsékelt növelése. Javaslatunk kidolgozása során kiemelten figyelembe vettük a lakosság teherbíró képességét, hogy az áremelkedés mértéke a betegek számára a lehető legkisebb legyen. Az áremeléssel érintett készítmények jelentős részének, 90 százalékának térítési díja javaslatunk alapján csak legfeljebb 3-50 forint között nőne dobozonként

– áll a kiegészítésben. 

(Borítókép: Krizsán Csaba / MTI)