Felhők rondítanak bele a szombatba, több megyére is kiadták a figyelmeztetést

B RKL20200610006
2022.05.28. 06:45
Az ország jelentős részén felhős időre van kilátás, az északi területeken ugyanakkor kisüthet a nap. Négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt, egyes helyeken a szél mellett jégeső is előfordulhat.

Szombaton az ország nagy részén erősen felhős időre lehet számítani, az északi területeken ugyanakkor kevesebb felhő lesz, ott a nap is kisüt majd – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A prognózis szerint dél felé haladva növekszik az eső, zápor esélye, a legtöbb csapadék a Dél-Dunántúlon valószínű. A nyugati, északnyugati szél a Dunántúlon és a Zemplén térségében erősödik meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű, késő estére 10 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Négy megyére is figyelmeztetést adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint reggel a déli határ közelében fordulhat elő zivatar. Négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, ahol elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenthet, de esetenként szélerősödés vagy jégeső is előfordulhat. A leírás szerint 

  • Baranya megyében,
  • Bács-Kiskun megyében,
  • Békés megyében,
  • és Csongrád Csanád megyében

lehet zivatarra számítani elsősorban.

Az orvosmeteorológia jelentése alapján szombaton hidegfronti hatás várható, ami görcsös fejfájást, illetve hasi- és izomgörcsöket idézhet elő a frontérzékenyeknél.

wbta20220528 0331+ts.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A több helyen megerősödő északnyugati szél hatására sokan ingerlékenyebbek lehetnek, és a fejfájásos panaszok is erősödhetnek.

A naposabb időszakokban 11 és 15 óra között erős, valamint nagyon erős UV-sugárzás lesz az északi tájakon, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni a bőr megfelelő védelméről. 

(Borítókép: Róka László / MTI)