Zápor, zivatar és jégeső jöhet

D  VG20220525015
2022.05.31. 15:27
Átmenetileg megnövekedhet a felhőzet az ország nagy részén, amiből végül több helyen alakulhatnak ki záporok és zivatarok. A jégeső sem kizárt – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Északnyugat felől az ország nagy részén átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Éjfél körül előbb északnyugaton, majd kelet felé is több helyen várható zápor, zivatar. A Tiszántúlon reggelig még nem valószínű csapadék. Csak a zivatarokat kísérhetik erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hűvösebb is lehet.

hajnal
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerda reggel keleten is csökken a felhőzet, legkésőbb délre ott is megszűnnek a záporok, zivatarok, ezt követően nem várható csapadék. Csak késő este a nyugati határszélen alakulhatnak ki újra záporok, illetve egy-egy zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint késő estig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Az éjféli óráktól azonban északnyugat felől egyre nagyobb számban lehet számítani zivatarokra, leginkább a Dunántúl északi és nyugati tájain fordulhatnak elő. Az éjszaka második felében a zivatartevékenység tovább terjed kelet felé. Szerdán legtovább a keleti országrészben lehetnek zivatarok, amelyek a késő délelőtti, déli órákban hagyják el a térséget. Az erősebb gócokat intenzív csapadékképződés, szélerősödés és jégeső kísérheti.

zivatar
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

(Borítókép: Varga György / MTI)