Fontos részletek derültek ki a magyar terrorelhárításról

D MAR20161220009
2022.06.04. 14:28
A rendvédelmi szerv elárulta, hogy hányan dolgoznak a TEK-nél, ez mintegy 1300 főt jelent, nem számolva azokat a személyeket, akikről nemzetbiztonsági okokból nem adhatnak tájékoztatást. Emellett arról is beszámoltak, hogy milyen fizetést kapnak a terrorelhárításban dolgozók.

A TEK személyi állományának átlag havi munkabére bruttó 756 ezer forint – tájékoztatta az Alfahírt a Terrorelhárítási Központ. A rendvédelmi szerv állományra és juttatásra vonatkozó információkat is közölt, ezek alapján

a TEK létszáma jelenleg 1279 fő, amelyből 990 fő hivatásos szolgálati jogviszonyban álló személy.

Jelezték, hogy ezen a létszámon felül vannak olyan, nyilvánosságra nem hozható létszámban és pozícióban alkalmazott személyek is, akik az operatív, titkosszolgálati feladatokban vesznek részt.

Pekó János rendőr alezredes, megbízott igazgató arról is tájékoztatta a lapot, hogy összesen 981 fő részesült hivatásos szolgálat elismerése céljából megállapított szolgálati juttatásban, tehát úgynevezett fegyverpénzben.

Mint ismert, a Terrorelhárítási Központ 2010-ben jött létre, feladata többek között az állami vezetők védelme, de olyan esetekben is gyakori a TEK riasztása, amikor a rendőrség kiemelt kockázatot jelentő, azaz fegyveres beavatkozást igénylő cselekményekre kényszerülne.

(Borítókép: A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárműve Budapesten 2016-ban. Fotó: Marjai János / MTI)