Besárgul az ország, felhőszakadással jöhetnek a zivatarok

D MTZ20210805015
2022.06.07. 06:28
A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, majd késő délutántól vastagabb felhők érkeznek fölénk – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Kedden délutántól nyugati országrészben, késő estétől már a középső megyékben is megnő a felhőszakadással kísért záporok, zivatarok esélye. A délkeleti szél időnként megélénkül, majd estétől a Nyugat-Dunántúlon északnyugatira fordul, és helyenként meg is erősödik. Emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések.

A hőmérséklet délután 26 és 32, késő este 17 és 24 fok között várható.

hőtérkép
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint ma délutánig kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Késő délutántól azonban elsősorban az ország nyugati részén növekszik a zivatarok kialakulásának esélye.

zivatar

A késő esti óráktól főleg a Dunántúl nyugati és déli részén már nagyobb számban is előfordulhat csapadék. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás kísérheti, kisebb valószínűséggel jégeső, illetve viharos széllökés is várható. A meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok és felhőszakadás miatt.

felhőszakadás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A zivatartevékenység szerda hajnalban várhatóan tovább fokozódik.

(Borítókép: Gyalogos a felhőszakadás miatt felgyülemlett esővízben Esztergom belvárosában 2021. augusztus 5-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)