Pedagógusnapi szürreál: hetven tanár kapott egy darab orchideát

2022.06.07. 14:09
A budapesti gimnázium tanárai Vándorvirágnak nevezték el azt az orchideát, amelyet a tankerülettől kaptak pedagógusnap alkalmából – hetvenen. A Külső-Pesti Tankerületi Központ a történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez csak jelképes gesztus, amellett hogy biztosították a forrást „a méltó ünnepléshez”.

„Tisztelt Kolléga! A Külső-Pesti Tankerületi Központ nevében szeretettel köszöntjük pedagógusnap alkalmából! Köszönjük áldozatos munkáját, türelmét, elkötelezettségét, emberségét, példamutatását!” – ezekkel a sorokkal küldött egy darab cserepes virágot a tankerület a budapesti, XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium teljes tantestülete számára. Az esetről a HVG számolt be, cikkükből kiderült, hogy az intézményben hetven pedagógus tanít, ennyi tanárnak kell tehát osztoznia a ciklámen orchideán.

A gimnázium egyik tanára Facebook-oldalán azt írta, hogy az ajándékot elnevezték Vándorvirágnak, a pedagógusok egymás között adogatják körbe.

lap megkereste a tankerületi igazgatót is. Rábel Krisztina azt írta, hogy „ez egy jelképes gesztus” amellett, hogy a Külső-Pesti Tankerületi Központ az általa fenntartott intézmények számára biztosítja a forrást a jeles napok „méltó megünnepléséhez”.

Mint ismert, az idei pedagógusnap június 5-re, pünkösdvasárnapra esett. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy a hagyományoknak megfelelően ezen a napon jutalmazzák a tanárokat egész éves munkájukért, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már előre jelezte, hogy komolyabb pluszjuttatásra nem kell számítani, a korábbi években volt rá példa, hogy egy tanár ezer, hatszáz vagy épp kétszáz forintot kapott. Az anyagi támogatás mellett természetesen a köszöntések sem maradhattak el, erről a pártok, politikusok sem feledkeztek meg, az ő reakcióikat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.