Országszerte extrém magas az UV-sugárzás, nem árt vigyázni

D ATI20170628007
2022.06.07. 11:33
Rengeteg káros hatása lehet az UV-sugárzásnak, ami miatt nem árt vigyázni ma, ugyanis országszerte extrém magas a sugárzás.

Jelenleg is extrém magas az UV-sugárzás nem csak Budapesten, de az ország egész területén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett adatok alapján Magyarország nagy részén 8,1-es értékekre kell számítani, amit az extrém magas kategóriába sorolnak.

uv
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Ilyen helyzetben elengedhetetlen a bőr megfelelő védelme, amelyet a megfelelő ruházat, kalap, UV-szűrős napszemüveg és fényvédő készítmények segítségével érhetünk el. Ez azért fontos, mert az emberi szervezetre számos káros hatása lehet az UV-sugárzásnak.

Milyen hatásai lehetnek a magas sugárzásnak?

Az UV-sugárzás minden bőrtípusra másképp hat. A WEBBeteg cikke szerint sok esetben az azonnali fény okozta reakciók hátterében allergia vagy túlérzékenység áll.

A fény késői, krónikus hatásai közül a legjelentősebb a bőr idő előtti öregedése, a pigmentfoltok megjelenése, valamint a különböző bőrrákok kialakulása. Emellett sok meglévő bőrbetegséget ronthat a fényhatás, idetartoznak egyes autoimmun betegségek vagy a rosacea.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)