Karácsony Gergely: További záporok lesznek

image 6483441 (29)
2022.06.09. 21:56
Óvatosságra kérte a lakosságot közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester az országon átvonuló vihar miatt. A politikus bejegyzésében azt írta, a következő napokban további zivatarokra van kilátás, a fővárosi cégek munkatársai viszont mindent megtesznek a biztonságos közlekedés visszaállításáért.

Közösségi oldalán reagált a délutáni viharra, és az emiatt kialakuló közlekedési fennakadásokra Karácsony Gergely. A főpolgármester bejegyzésében azt írta: a közcsatornarendszer nem képes elvezetni a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban egyszerre lehulló, rendkívüli mennyiségű csapadékot. Szerinte emiatt is lenne fontos, hogy Budapest képes legyen tanulni olyan városoktól, mint Bécs, ahol már huzamosabb ideje sikeresen alkalmazzák az úgynevezett „szivacsváros” szemléletet. Ennek lényege, hogy az esővíz azonnali elvesztése helyett a tárolás és az elszivárogtatás a cél.

Karácsony Gergely arra is kitért, hogy a fővárosi cégek illetékesei mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenhol a lehető leghamarabb visszaálljon a biztonságos közlekedés.

Posztja végén a főpolgármester megjegyezte: az eddigi előrejelzések alapján a következő napokban is kialakulhatnak további zivatarok, ezért mindenkitől fokozott óvatosságra van szükség.

Megbénította az országot a vihar

Csütörtök délután heves vihar vonult át Magyarország területén, Budapesten késő délutánig mintegy harminc esetben kellett végrehajtani beavatkozást a tűzoltóságnak. Főként pincékbe, ingatlanokba befolyt vizet és kidőlt fákat távolítottak el.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőhelyettese az Index érdeklődésére elmondta, legfőképpen a nagy mennyiségű csapadékvíz okozott problémát, fennakadást.

A szóvivőhelyettes elmondta: a legtöbb riasztás Baranya megyéből érkezett, majd Veszprém megye délnyugati részéből és Pest megye több településéről is nagyon sok segélyhívást kaptak.

Az ítéletidő a légi közlekedést is megnehezítette. A Budapest Airport lapunknak adott tájékoztatása szerint a felhőszakadás miatt tizenkét repülőgép várakozott a levegőben, négy járat pedig egy másik repülőtéren történő leszállás mellett döntött.

A vihar miatt több mint fél órán át nem szállt le repülőgép a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)