Karácsony Gergely szerint csak az a kérdés, hogy a kormány mit akar Budapesttel

2022.06.10. 21:27
Nemcsak az a probléma, hogy egyik napról a másikra kilökik az önkormányzati szektort a világpiacra, hanem az is, hogy eddig volt egy hamis illúzió – mondta az atv.hu összefoglalója szerint Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy mi lesz akkor, ha az önkormányzatok kikerülnek a rezsicsökkentés hatálya alól.

A főpolgármester elmondta: Budapesten sok olyan több tízmilliárdos projekt van, amelyet szeretnének megvalósítani, de a rezsicsökkentés miatt a közműcégek például veszteségessé váltak, most pedig, amikor egyébként is a tönk szélén áll az önkormányzati rendszer, a kormány meglépi ezt a változtatást.

Néhány nappal ezelőtt egy Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely brutális megszorításnak nevezte a kormány által bejelentett intézkedéscsomagot, amelynek értelmében rezsicsökkentésre kizárólag a lakossági fogyasztók lennének jogosultak. A főpolgármester a közösségi oldalán arra figyelmeztetett: a változás olyan közszolgáltatásokat is érintene, mint a közösségi közlekedés vagy a közvilágítás.

Az ATV műsorában a főpolgármester hangsúlyozta:

a rezsicsökkentés miatt a fővárosi cégek veszteségesek, nem tudnak befizetni a költségvetésbe, és így azok a beruházások maradnak el, amelyekkel éppen hogy fenntarthatóbbá lehetne tenni Budapest energiapolitikáját.

Az atv.hu összefoglalója szerint Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a fővárosi tulajdonú cégektől javaslatokat várnak, és elkezdődött a közös munka, hogy erre megoldást találjanak. A főpolgármester megjegyezte: a fővárosi önkormányzat vezetése nagyon szeretne kevesebb energiát használni.

Arról is szó esett, hogy tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Bizottság illetékeseivel, az ATV műsorában elmondta, erre a jövő hét elején kerülhet sor, ugyanakkor az Európai Fejlesztési Banknál már kitárgyaltak egy hitelkeretet.

Karácsony Gergely kérdésre kitért arra is, hogy már Lázár Jánost és Navracsics Tibort is megkereste, de egyelőre nem világos, melyik miniszterhez tartozik ez az ügy. Szerinte azonban

az a kérdés, hogy a kormány szeretné-e fejleszteni Budapestet vagy sem.

A főpolgármester úgy véli, Budapestnek most elsősorban zöld átállást segítő fejlesztési csomagra van szüksége, de ehhez források kellenek.

Korábban többször is beszélt már erről, most ismét kiemelte: egyszer elfogy Budapest pénze. Az atv.hu cikke szerint hozzátette: nem tudja elhinni, hogy a kormány nem tudja, ha például leáll a közösségi közlekedés, az nem a városvezetésnek rossz, hanem az embereknek.