Velkey György: Az egészségügy irányítása egy katonai rendszer

D  YT20210716004
2022.06.10. 08:17
Először adott hosszabb interjút megválasztása óta a Magyar Kórházszövetség új elnöke. Velkey György beszélt az ápolóhiányról, a bérfeszültségről, a jelenlegi bérfinanszírozási rendszerről, és arról is, hogy egy katonás, utasításos rendszer a mostani.

Velkey György szerint egyelőre nem tapasztalnak mozgást a felmondási tilalom végével sem. Az ápolóknál jelen lévő bérfeszültség az egyik legnagyobb probléma, de a helyi kultúrától sok függ, hogy valaki megmarad-e munkatársi körben.

A frissen megválasztott elnök az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszámolt, hogy 

a külföldre való elvándorlás mennyisége jelentősen lecsökkent az orvosbéremelésnek és a rezidensösztöndíjaknak köszönhetően.

Ám nagyon sokszínű a kép, hiszen az ágazaton belül – főleg az ápolók – a magánellátások felé mozogtak.

A szülészet területén jelentős orvoshiány van, és mint fogalmazott:

Az az éjszakai pluszmunka, amit a szülő nők igényeltek egy-egy választott orvostól, most a hálapénz kivezetésével – amely fantasztikus nagy előrelépés volt – nem tud ugyanúgy működni.

A hátrányosabb területeken a házi gyerekorvosokból, az alapellátó orvosokból és a nővérekből van a legnagyobb hiány. Az ápolók és a szakdolgozók kérdése egyébként nem csak nálunk, hanem az egész világon égető probléma. Szerinte társadalmilag ez a legkritikusabb kérdés és túl keveset beszélünk róla. Ahhoz, hogy az ápolói szakma elismertté váljon, saját értékrendünkben kell rendet tenni.

Velkey György beszélt arról is, hogy a Covid-időszak alatt visszatért (és azóta is működik) az a bérfinanszírozási rendszer a magyar egészségügyben, amely a kilencvenes évek elejéig volt jelen Magyarországon. Úgy gondolja, hogy nagyon gyors és jó lépés volt, hogy ez a rendszer visszatért.

Ennek az a lényege, hogy az ellátásra kapnak egy fix összeget a kórházak, abból kell gazdálkodniuk, függetlenül attól, hogy éppen mennyi és milyen súlyosságú beteget látnak el

– fogalmazott. Szerinte a teljesítményfinanszírozásra hatalmas szükség van és minél előbb vissza kell hozni ezt az elemet az egészségügybe.

Jelenleg kisebb a teljesítménye a rendszernek, mint amire szükség volna. A Covid utáni dermedtség állapotában vagyunk – tette hozzá a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Úgy gondolja, hogy a kórházrendszer megfelelő működtetésére a meglévő infrastruktúrára szükség van, de ezeket fel kell újítani és helyenként ki kell cserélni. A magánellátással pedig együtt kell működni és nem szabad engedni, hogy annak az emelkedése a közellátás rovására menjen. 

Azt, hogy új pozíciót kapott az egészségügy irányítása, katonai rendszernek tartja. Ebben a helyzetben, hogy a Belügyminisztérium alatt van az egészségügy irányítása, az egypólusú vezetés egy jó lehetőség, de jellegéből adódóan ez egy katonás, utasításos rendszer. Ennek ugyan lehet előnye, de 

az orvosok inkább művészszerű emberek, akiknek a szabadságfoka, az alkotó energiának a felszabadulása egy más típusú kontaktot is igényel

– tette hozzá.

A Kórházszövetségnek részben ez is a dolga, hogy a hierarchikus, utasításos rend mellett legyen egy hálózatos, kapcsolatokra épülő közeg is az egészségügyben.

(Borítókép: Velkey György 2021. július 16-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)