Lendvai Ildikó: Nagy hülye voltam

IND-2971
2022.06.11. 10:44
Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi vezető politikusa elárulta, hogyan éli meg Kovács László teljes visszavonultságát, mint ahogy azt is, miben hasonlít az ország miniszterelnökéhez, Orbán Viktorhoz.

A volt elnökök rendszeres meghívottjai a választmányi üléseknek, ezért Lendvai Ildikó – annak ellenére, hogy 75 éves – heti rendszerességgel megfordul az MSZP Villányi úti épületében. A nyugdíjas egykori politikus elismeri, hogy az egész ellenzék pocsék helyzetben van, de azt nem mondaná, hogy az MSZP haláltusáját vívja.

Valószínűleg nagy hülye voltam, hogy elvállaltam

– mondja a Blikknek, hogy miért mondott igent 2009-ben a pártelnöki tisztségre, mivel ő is látta előre, hogy a 2010-es választás az MSZP számára nem lesz nagy diadal.

Lendvai fájdalmasnak nevezte, hogy párttársa, Kovács László, a „kiváló intellektusú, ragyogó társasági ember jut el egészségügyi okból egy ennyire visszavonult életszakaszba”, Szili Katalin politikai oldalváltása pedig egyenesen szíven ütötte. 

Az előválasztáson kemény dilemma után Márki-Zay Péter mellett tette le a voksát,

mert, bár Dobrev Klárát kitűnő miniszterelnöknek tartotta volna, olyan profi módon sikerült a férje, Gyurcsány Ferenc elleni indulatokat felkavarni, hogy nem tud kitérni előlük. Arra nem számított, hogy bárkit gátlás nélkül így „összegyurcsányoznak”, döntését azonban nem bánta meg.

Gyurcsány Ferenc esetében lehet arról vitatkozni, hogy a személye most többet hoz, vagy – a Gyurcsány-fóbia miatt – többet visz, csak nem érdemes. Politikai jelenléte adottság.

Az áprilisi választás előtt is már azt gondolta, hogy ezt a választást az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nyeri meg Orbán Viktornak.

A kétharmad nyilván mellbevágott, de igazán az ütött szíven, ami utána történt. Amikor megpillantottam, hogy Márki-Zay Péter egyedül megy a sajtótájékoztatóra, majd néhány párt rögtön elkezdte egyedül őt hibáztatni

– mondta Lendvai Ildikó, aki szerint ilyen ellenszenvesen viselkedni a politikában is tilos.

Arra a kérdésre, hogy gyerekére milyen hatással volt a politikai karrierje, felidézte, hogy fia épp akkor érettségizett, amikor 1994-ben először indult a választáson. Ez nem az a kor, amikor egy fiatal azt szeretné, az anyukája folyton otthon üljön. Fia rosszul vette, amikor arra kérte őt, hogy szerepeljen a kampányfilmjében, amiben másmilyennek kellett mutatnia magát, mint amilyen valójában. 

Utolsó vagyonnyilatkozata alapján mindössze egymillió forinttal és egy, a képviselősége előtt szerzett lakással fejezte be a politizálást,

ennek indokaként azt mondta, aktív politikusi időszakában még nem voltak ilyen magasak a képviselői fizetések. Nem él rosszul, de nincs nyaralója, sem jachtja, sem luxusautója.

Arra a megjegyzésre, hogy ezek szerint épp olyan puritán, mint Orbán Viktor, úgy reagált, hogy „Nekem viszont nincs gyermekkori barátom, aki az ország leggazdagabb embere… Ez a parányi különbség.” Tréfásan hozzátette, ez azt jelzi, hogy a barátai voltak ügyetlenek, nem ő.

(Borítókép: Lendvai Ildikó. Fotó: Gombkötő Emma / Index)