Kiderült, hogy mi lesz a bezáró meddőségi klinikákon tárolt embriók sorsa

2022.06.15. 08:35
Parlamenti kérdésre adott válaszból tudhattuk meg, hogy hova kerülnek a két megszűnő meddőségi magánklinikán tárolt ivarsejtek és embriók.

„A napokban jelent meg az a hír, miszerint a kormány elutasította a még két megmaradt, túlélésért küzdő meddőségi magánklinika felvásárlási ajánlatát, így mind a Reprosys Termékenységi Központ, mind pedig a Versys Clinics működési engedélye hatályát veszti” – foglalta össze a kialakult helyzetet Vajda Zoltán írásbeli kérdésében még május végén.

A szocialista képviselő arról érdeklődött Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternél, hogy

  • Miért mond le a kormány az embriókról?
  • Miért az érintett szülőket bünteti a kormány a magánközpontok elleni harcban?
  • Mi lesz a jelenleg magánszolgáltatóknál tárolt lefagyasztott embriókkal?
  • Ki, hol és hogyan fogja tárolni azokat?

A kérdésekre végül Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Ebből kiderült, hogy a két magánklinika reprodukciós eljárások végzésére vonatkozó működési engedélye 2022. június 30-án veszti hatályát.

Rétvári Bence arról is írt, hogy „a két magánklinikánál folyamatban lévő vagy későbbi reprodukciós eljárás céljából tárolt ivarsejteket és embriókat oly módon kell átadni a kijelölt átvevő szolgáltató részére, hogy ennek során mind az átadó szolgáltatónak, mind az átvevő szolgáltatónak maradéktalanul biztosítania kell a későbbi egészséges magzati fejlődés feltételeit a tárolásra vonatkozó szakmai szabályok folyamatos és teljes körű érvényesítésével”.

A két megszűnő intézményben tárolt ivarsejteket és embriókat az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő részére kell átadni.