Horvátországban vetik be a magyar rendőröket

2022.06.15. 17:28
Felkészülést tartottak a Horvátországba készülő magyar rendőröknek. Az egyenruhások júliusban és augusztusban lesznek a turisták segítségére Zadar és Pula környékén – közölte a rendőrség.

Horvátországi szolgálatra készítettek fel magyar rendőröket június 15-én a Rendőrségi Igazgatási Központban. A programot Mergancz Sándor rendőr dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a turizmus szempontjából nagyon fontos a horvát rendőrökkel kialakult jó kapcsolat és együttműködés. A rendőröknek a felkészítésen előadást tartottak egészségügy témában, valamint az ország adottságairól, helyi szokásokról, turisztikai jellegzetességekről és a kommunikációról.

A hazai egyenruhások július 1. és augusztus 31. között támogatják horvát kollégáik munkáját a tengerpart idegenforgalmi szempontból kedvelt térségében. A közös járőrszolgálattal Zadarban és Pulában, valamint a környékbeli településeken, főként a strandok környékén lesznek jelen. Küldetésük, hogy tájékoztatással és útbaigazítással segítsék a nyaralókat. A közös szolgálat mára hagyománnyá vált, a magyar rendőrök 2007 óta támogatják a horvát rendőrök munkáját.

Döntő szempont volt a nyelvismeret

A rendőrök kiválasztásánál döntő szempontként vették figyelembe a nyelvismeretet. A Horvátországba indulók közül többen beszélnek angolul, de van közöttük olyan kolléga, aki anyanyelvi szinten ismeri a horvát nyelvet.

A rendőrség kiemeli: a Horvátországba utazó magyar állampolgárok naprakész információkat találnak a Konzuli Szolgálat honlapján, továbbá amennyiben segítségre van szükség, hívják Zadarban és környékén a +36 (30) 114-8704-es, míg Pulában a +36 (30) 744-6147-es telefonszámot.

A két telefonszám kizárólag 2022. július 1. és augusztus 31. között érhető el segítségkérésre.