EU-s forráshoz jut Magyarország, ezzel korrigálják a brexit következményeit

9MT83L-highres
2022.06.16. 17:23
Az EU 5,4 milliárd euró összegű tartalékból nyújt támogatást a leginkább érintetteknek.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a brexit következményeinek ellensúlyozására, a brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékból 627 millió eurót kapjon Magyarország, Németország, Görögország és Ciprus – olvasható a testület mai hírösszefoglalójának második hírében.

A határozat révén az unió vezető testülete 435 millió eurót tesz elérhetővé 2022-ben e négy ország számára, a fennmaradó 192 millió eurót pedig 2023 áprilisának végéig utalják el. 

Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztos úgy fogalmazott:

A brexitkiigazítási tartalékot rekordidő alatt hozták létre és fogadták el, hogy segítsenek a tagállamoknak enyhíteni a brexit kedvezőtlen gazdasági, társadalmi és területi következményeit. Most a tagállamokon múlik, hogy a lehető legjobban használják fel a rendelkezésre álló finanszírozást a régiók, a helyi közösségek, a polgárok, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására tevékenységük diverzifikálására, munkahelyek megtartására és a munkaerő szükség szerinti átképzésére.

Az előfinanszírozási összegek három évre oszlanak el – írja a Portfolio. A tagállamok 2023. december 31-ig használhatják fel a forrásokat a 2020. január 1-je óta felmerült és kifizetett kiadások fedezésére. 

Az 5,4 milliárd euró összegű tartalékot azért hozta létre az Európai Unió, hogy támogatást nyújtson a tagállamoknak, különösen a leginkább érintetteknek a brexit előre nem látható következményeinek kezeléséhez.

A brexit hatásainak itthoni ellensúlyozására korábban a kormány már kiírt egy kárenyhítő pályázatot, ebben mintegy nyolcvan cég nyert vissza nem térítendő támogatást a kormány előfinanszírozása révén. A következő években elosztva kapja majd meg az említett célt szolgáló, megelőlegezett forrást a magyar állam Brüsszelből.

(Borítókép: Elisa Ferreira 2021. szeptember 14-én. Fotó: Julien Warnand / Pool / AFP)  • Hírek
  • Támogatások