Döntött a kormány: meghosszabbítják a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot

DSC8804
2022.06.16. 13:26
Októberig fenntartja a kormány az élelmiszer-, valamint a benzinárstopot, továbbá év végéig marad a hitelmoratórium és a kamatstop – erről tett bejelentést csütörtökön Orbán Viktor. A miniszterelnök által közzétett döntés részleteit a Magyar Közlöny tartalmazza majd.

2022. október 1-jéig meghosszabbítja a kormány az élelmiszer- és a benzinárstopot, a hitelmoratórium és a kamatstop határidejét pedig 2022. december 31-ig tolja ki – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Mint az lenni szokott, a részletszabályok később jelennek meg a Magyar Közlönyben, a rendeletből fog tehát kiderülni, hogy az intézkedések pontosan milyen módon változnak. 

Élelmiszerárstop

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy több élelmiszer árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből kiderült, hogy pontosan mely termékekről van szó:

 • kristálycukor (fehér cukor),
 • búzafinomliszt BL 55,
 • finomított napraforgó-étolaj,
 • házi sertéscomb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
 • csirkemell, csirke far-hát, -hát egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
 • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Hitelmoratórium és kamatstop

Orbán Viktor egy tavaly decemberi kormányülés után jelentette be, hogy október végi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatát. Az intézkedés 2022. január elején lépett hatályba. A kamatstopot később a jelzálogalapú hitelek mellett a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjesztették. 

A hitelmoratóriumot a kormány a rászorulók részére az előzőekben 2022. június 30-ig hosszabbította meg, ezt tolta most ki, felmérve a gazdasági környezetből fakadó nehézségeket, a hitelek drágulását, az inflációt. 

Amint azt az Index megírta, kormányrendeletben határozta meg a kormány, hogy rászorultsági alapon kik maradhatnak benne 2022. június végéig a hitelmoratóriumban. Nagyjából még mintegy 1,2 millió lakossági ügyfél él a fizetési haladékkal mintegy 1,8 millió hitelszerződés esetében.

Röviden:

 • a nyugdíjasok,
 • a gyermeket várók, illetve nevelők,
 • a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek kérelmezhették a hitelmoratórium jövő nyárig történő meghosszabbítását, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

Az Index megbízásából tavaly készült egy felmérés, amely szerint a hitelesek nagy része (92 százaléka) szerint a hitelmoratórium megszűnésével valószínűleg újra törleszteni tudja majd a hiteleit.

Benzinárstop

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly novemberben jelentette be a Kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-től. Csak magyar rendszámú autókat lehet tankolni hatósági áron, de akadnak kivételek, a részletszabályokról itt írtunk.

A kormányrendelet alapján:

 • „Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik.” Ez alól legfeljebb akkor lehet kivételt tenni, ha az adott külföldi államban szintén hatósági áron tankolhatnak a magyar autósok, ez esetben a külügyminiszter egy rendeletben teheti lehetővé az adott állam autósainak a hatósági áron való tankolást.
 • Ha a jármű honossága „kétséget kizáróan nem állapítható meg”, akkor a benzinkúton dolgozók kérhetik, hogy a sofőr hiteles okmányokkal igazolja ezt. Ha nem tudja megtenni, csak piaci áron tankolhat. 
 • Az üzemanyag hatóságilag korlátozott árát kötelező jól olvasható módon feltüntetni „Az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán)”.
 • A kútoszlop kijelzőjén viszont minden esetben az üzemanyag piaci árát fogják feltüntetni. A hatósági és a piaci ár közti különbségről a benzinkút pénztárában magyarul és angolul is közzé kell tenni egy tájékoztatást.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index) • Tippek
 • Hírek