Döntött az Országgyűlés arról, hogy elfogadják-e a globális minimumadót

D MTZ20220621016
2022.06.21. 16:57
A kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom képviselőinek szavazatával az Országgyűlés határozatban utasította el a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelv elfogadását. A hatpárti ellenzéki összefogásban nem volt teljes az egység, hat jobbikos képviselő tartózkodott a szavazáson.

Az Országgyűlés határozatban utasította el a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadását – a dokumentumot 118 igen szavazattal, 32 ellenvoks és 6 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a Ház. A Gazdasági bizottság kivételes eljárásban tárgyalt előterjesztésében az szerepel, hogy az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az unióban alkalmazandó globális minimumadó-mértékről szóló tanácsi irányelv elfogadását.

A határozatban az is olvasható, hogy a Ház az orosz–ukrán háború okozta új világgazdasági helyzetre tekintettel és különös tekintettel a háborús inflációra, a háborús gazdasági válságra fogadta el a dokumentumot.

A határozat indoklása kitér arra, hogy a kérdésben a szükséges szakértői munka nem megfelelő ütemben halad globális szinten, az uniós irányelv elfogadása megelőzné a globális szabályok végleges elfogadását.

A parlamenti jegyzőkönyv szerint a globális minimumadó elutasításáról szóló határozatot a kormánypárti képviselők mellett a Mi Hazánk Mozgalom hat képviselője, valamint Ritter Imre nemzetiségi képviselő is támogatta. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke a vita során kifejtette: amennyiben a digitális technológiai cégek megadóztatása visszakerül a globális minimumadóról szóló javaslatba, támogatják a kezdeményezést.

A Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP politikusai nemmel szavaztak. Hat jobbikos képviselő tartózkodott.

Arról, hogy mit jelentene a globális minimumadó bevezetése, itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Bánki Erik, az előterjesztő Gazdasági bizottság elnöke felszólal a globális minimumadót elutasító határozat tárgyalásán az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén, 2022. június 21-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)