Velkey György: Az egészségügyi rendszer működése nem éri el a járvány előtti időszakot

MG 4486
2022.06.24. 19:21
Praxisközösségekre épülő új alapellátási rendszer kialakításán dolgoznak a szakemberek, egyebek mellett erről is beszélt Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke az Index Kibeszélő című műsorában.

„Ez egy sajátos, új helyzet, amit mi is most szemlélünk, és várjuk az ezzel kapcsolatos rutinok kialakulását” – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Kibeszélő című műsorunkban arról, milyen változásokat hozhat az, hogy az egészségügy az új kormányzati struktúrában a Belügyminisztériumhoz tartozik.

Volt már ilyen valamikor nagyon régen, és az egyébként a magyar egészségügynek pont egy nagyon szép időszaka volt, amikor annak idején a trianoni békekötés után az egészségügyet újjászervezték, tehát ebben a struktúrában is lehet nagyon pozitívan dolgozni. A mi szempontunkból az most nagyon előnyös, hogy koncentráltabb lesz az egészségügy irányítása

– vélekedett Velkey György, hozzátéve: az elmúlt kormányzati ciklusban három-négy  minisztériumból kapták az utasításokat, most az, hogy egy helyen tudják intézni a dolgokat, várhatóan átláthatóbbá teszi a működést. 

A magyar egészségügy fontos része az alapellátás, amelynek megerősítése ismét napirenden van. A szakember úgy fogalmazott: az alapellátás végvári vitézi munkát végez évtizedek óta. Ebben a 90-es évek elején, a praxisok kialakításakor volt egy nagy átalakítás, amely még nem fejeződött be.

Voltak tervek, és elindultak kisebb-nagyobb reformok, de a rendszer kimerült ebben a formájában. Most van egy praxisközösségekre, illetve közös praxisokra épülő kialakított tervezet, ezt a háziorvosokkal egyeztetve tovább kell finomítani

– mondta a szakmai szervezet elnöke.

A kórházi várólistákról szólva Velkey György elmondta: a kórházakban az elmúlt időszakban elmaradtak, elhalasztódtak beavatkozások a járvány miatt. „A várólisták is valamelyest rosszabbak lettek, illetve sokan a járványtól való félelmükben nem végezték el a szükséges kivizsgálásokat. Emiatt most pluszmunkára volna szükség. Ezzel szemben a rendszer pillanatnyi működése még nem éri el a járvány előtti időszakot.”

Kibeszélő Velkey György

A Kibeszélőből kiderül:

  •  Valóban eltűnt a hálapénz az egészségügyi rendszerből?
  • Hogyan mérhető össze a magánegészségügy a közellátással?
  • Mikor lesznek láthatók az átszervezések eredményei a betegek számára?

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Velkey György . Fotó: Szollár Zsófi / Index)