Le Soir: Novák Katalin egy tűzoltó

D NOE20220517023
2022.06.24. 19:59
A francia nyelvű belga lap, a Le Soir szerint Novák Katalin első külföldi útjai Budapest európai partnereinek megpuhítására irányuló, megbékélési stratégiát tükröznek.

Szűk, piros ruhában, gyöngyház nyakláncban és ragyogó arccal fogott kezet lengyel kollégájával, Andrzej Dudával a fotósok és kamerák előtt – idézte fel Novák Katalin első nemzetközi látogatását a francia nyelvű belga lap, a Le Soir, „Novák Katalin elnök asszony mosolydiplomáciája” című írásában.

„A negyvenéves Novák Katalin, az első női államfő és az ország történetének legfiatalabb tisztségviselője május 17-én Magyarország köztársasági elnöki tisztségének nemzetközi tűzkeresztségére Varsót választotta, míg elődei Bécsben kezdték meg munkájukat” – fogalmazott a lap, amely szerint a látogatás célja az volt, hogy megőrizzék a különleges kapcsolatot Budapest legfőbb regionális szövetségesével, amely az orosz–ukrán háború miatt sérült.

A sajtótájékoztatón Novák Katalin elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök agresszióját, és visszautasított „minden törekvést a Szovjetunió újjáalakítására”, ahogyan azt három nappal korábban, a Magyar Országgyűlés előtti beiktatási ünnepségén is egyértelműen megtette. Ezután méltatta a két ország ragaszkodását a keresztény meggyőződéshez, a hithez, a „hagyományos családok” védelméhez és a nemzeti érdekekhez – idézte fel az eseményeket a lap. A cikk szerzője szerint a Lengyelország felé irányuló „hízelgésen” túl Novák Katalin első útjai Budapest európai partnereinek megpuhítására irányuló, megbékélési stratégiáját tükrözik.

A portál idézi az Index 2021. decemberi cikkét is, amelyben Novák Katalin – a francia nyelvű lap interpretációja szerint – azt mondta: nem lesz a Fidesz vezetőjének „bábja”, annak ellenére, hogy lojális a magyar vezetőhöz.

„Novák Katalin lényegében tűzoltóként szolgál, hogy megfékezze a Magyarország körüli feszültségeket, és felfrissítse hazája tizenkét év orbánizmus által megrongált imázsát” – fogalmazott a Le Soir. 

(Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt a varsói elnöki rezidencián a Belvedere Palotában 2022. május 17-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)  • Bérelnék
  • Bankszámla