Áder János: A fogadkozások ellenére egyre távolabb vagyunk a párizsi klímacéltól

2022.07.04. 12:11
Az atomenergia és a megújuló energiaforrások kapcsolatáról beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastműsorának hétfői adásában, melynek vendége ezúttal Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő volt.

A felek az első részben az atomenergia használatáról beszélgettek. Hárfás Zsolt elmondta: hamis illúzió az a zöldpolitikusok által sokszor elhangzott állítás, miszerint az ország ellátásbiztonságát nap- és szélerőművekre lehet garantálni.

A szakértő ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a nap- és szélerőművek időjárásfüggők, és mivel nem áll rendelkezésre ipari mértékű energiatárolás, feltétlenül szükség van alaperőművekre.

Ezek ugyanis képesek arra, hogy „télen-nyáron, éjjel-nappal” villamos energiát termeljenek, ezért a szerepük megkérdőjelezhetetlen – fogalmazott Hárfás Zsolt.

Áder János a műsorban elmondta, hogy szerinte „minden fogadkozás ellenére” távolabb vagyunk a párizsi klímacéloktól, mint az aláírás pillanatában voltunk. A volt köztársasági elnök felvetette, vajon elérhetőek-e a párizsi klímacélok az atomenergia nélkül.

Hárfás Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta, minden felelős nemzetközi szervezet egyetért abban, hogy a globális klímavédelmi célok elérése érdekében jelentősen csökkenteni kell a fosszilis energiahordozók részarányát, és erősebben kell támogatni a klímabarát technológia – vagyis a megújulók és az atomenergia – elterjedését.