Háromszáz településen lesz szúnyoggyérítés

2022.07.04. 12:26
Az ország számos területéről szinte eltűntek a szúnyogok, de közel ötvenezer hektáron fog gyérítést végezni a katasztrófavédelem.

Az elmúlt heti kánikula és a több hete tartó csapadékhiány következtében az ország jelentős részén, főként az Alföldön szinte megszűnt a csípőszúnyogok jelenléte. A szárazság miatt eltűnt a tenyészőhelyek többsége, és a tartós meleg a kifejlett szúnyogok élettartamát is csökkenti. Ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon, néhány Duna menti régióban és az északkeleti országrész egyes területein továbbra is jelentős a szúnyogártalom − közölte lapunkhoz eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

A következő napokban ezért a kifejlett szúnyogok elleni kezelések kerülnek előtérbe. Kiterjedt földi gyérítést hajtanak végre a szakemberek Somogy, Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében, a Duna mentén Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében, valamint a fővárosban, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos, folyó menti településén.

Összesen mintegy háromszáz településen, csaknem ötvenezer hektáron védekeznek majd a vérszívók ellen. A kezeléseket szélcsendes időben, az esti és éjszakai órákban végzik. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a szúnyoggyérítést, a meghirdetett időpont utáni két nap valamelyikén kerül sor a permetezésre. Az érintett települések önkormányzatai egyedi értesítést kapnak a munkavégzés tervezett időpontjáról, továbbá a program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.