Egymás után száradnak ki a tavaink

DEBRE20220704010
2022.07.05. 10:14
Az erőteljes hőség káros hatással van a környezetre, különösképpen a tavainkra. A vízhőmérséklet megnövekedése a víz oldottoxigén-tartalmának csökkenéséhez vezet, és ez gerjeszti az algásodást.

A kiszáradás mellett erősödhet az algásodás is. 

A csapadékhiány és a felmelegedés miatt kiszáradt a bicsérdi tó, a Dunántúl népszerű horgásztava és a Vekeri-tó Debrecen közelében, ami a debreceniek kedvelt pihenő- és kirándulóhelye. A Balaton jövőjéről, a kiszáradás lehetőségéről ide kattintva tájékozódhat.

Veszélyben a Sajó és a Hernád is

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) közölte,

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folyóink és kisvízfolyásaink mederteltsége alacsony, illetve igen alacsony tartományban mozog, csak a Tisza duzzasztott szakaszain jellemző valamivel bővebb vizű állapot.

A Sajó és a Hernád vízszintjei az eddig észlelt legkisebb víz (LKV) körüli tartományban mozognak. A Hernád esetében a határhoz közeli vízhozam jelentős mennyiségét a szlovákiai tározóból leengedett ökológiai vízmennyiség adja – írja a 168.hu. A csapadékmentes időszakban a jelenleg is kisvízi tartományban lévő vízszintek tovább csökkennek majd. Néhány kisvízfolyás medre teljesen kiszáradt.

(Borítókép:  A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én.  Fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI)