Áttörés volt a turizmusban

BFALU20200822466
2022.07.05. 11:34
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekordévet.

A rendelkezésre álló adatok szerint idén júniusban négymillió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50 százalékkal magasabb a tavalyinál – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. A közleményből kiderül: a belföldiek 15 százalékkal, a külföldiek háromszor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal magasabb a 2019-es eredménynél.

A nyár első hónapjában a vendégéjszakák

  • 23 százaléka köthető Budapesthez,
  • változatlanul a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28 százalék),
  • ezt követi Mátra–Bükk (7 százalék),
  • Debrecen és térsége (6 százalék),
  • Budapest környéke (5 százalék)
  • és Bük–Sárvár (4 százalék).

Szálláshelytípus szerint a legtöbb foglalás, 42 százalék szállodákba szólt, emellett a magán- és egyéb szálláshelyek voltak a legkeresettebbek, 37 százalékos aránnyal. A vendégek 7 százaléka kempingben, 6 százaléka panzióban, 5 százaléka közösségi szálláshelyen, 2 százaléka pedig üdülőházban szállt meg.

Az MTÜ közölte: az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több, mint a tavalyi év első fél évében mért eredmény. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint tavaly az első fél évben. 

Így összességében csak 9 százalékkal marad el az első fél év teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első fél évének eredményétől.

Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek. Adataik szerint júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.

(Borítókép:  Faludi Imre / MTI)