Már harmincegy független színház működése van veszélyben

2022.07.08. 13:09
Összesen 31 független színház jelentette be, hogy hamarosan az Átrium sorsára juthat: az ő működésüket is veszélybe sodorja az állami támogatások elmaradása.

Az Átrium ügyének kirobbanása után írt egy közleményt több tucat független magyar színházi társulat. 

Az Átriumhoz hasonlóan több, nyilvántartásba vett, közhasznú jogállású előadó-művészeti szervezet sem kapott még idén egyetlen forint támogatást. Mivel 2022. június végéig a más pályázaton esetleg elnyert állami támogatás sem érkezett meg a számlájukra, mára e színházak működése ellehetetlenült

– jelentette meg Facebookon egyszerre több tucat független magyar színházi társulat.

A színházak közleménye szerint a céljuk az, hogy ezzel felhívják a figyelmet egy rendszerszintű problémára, amely miatt „az egyébként is törékeny struktúrával rendelkező független csapatok egy pillanat alatt a szakadék szélére sodródhatnak vagy már sodródtak is”. 

Harmincegy szervezet csatlakozott eddig a #fuggetlenekegyutt akcióhoz, akik „akár érintettek a jelen ügyben, akár épp nem, a pályáztatási rendszer átláthatatlansága és kiszámíthatatlansága miatt pontosan tudják, hogy bármelyikük bármelyik pillanatban hasonló helyzetbe kerülhet, amíg az említett rendszerszintű problémára nem lesz megoldás”. 

Az elmúlt hetek egyik fontos belföldi híre, hogy az Átrium a csőd szélére sodródott az állami támogatás hiánya miatt. A nézők azonnal adománygyűjtésbe kezdtek, de az összegyűlt hétmillió forint sem elegendő a színház megmentéséhez. A főváros is kivette a részét az adományozásból, a színház pedig meg is hirdette a következő évadát