Szombaton átlépjük a 40 fokot

D KOM20220629028
2022.07.20. 14:38

Az időkép arról tájékoztat, hogy hétvégéig napról napra melegebb lesz az időt, már pénteken is meglehet a 40 Celsius-fok az Alföld egyes részein, de szombaton már akkora lesz a forróság, hogy át is lépjük ezt a határt. A portál szerint megdőlhet a 2007-es csúcs, 15 évvel ezelőtt 40,3 fokot mértek ezen a napon. Megjegyzik továbbá, hogy tartós felfrissülést a hidegfront sem hoz, csak elenyésző záporok, zivatarok frissíthetik némileg a levegőt. 

Harmadfokú hőségriasztás

Életbe lépett az országos tiszti főorvos által szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás. Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek, és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Az országos tiszti főorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra kérte az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezenkívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók, a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Mint arról az Index beszámolt, Európa-szerte példátlan hőhullám tombol, 28 évet tévedtek a meteorológusok.

(Borítókép: Egy kislány a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban 2022. június 29-én. Fotó: Komka / MTI)